Obavijesti Video Pretražite Navigacija
prognoze za pandemiju

WHO dao tračak optimizma: "Ovaj prekid vatre mogao bi nam donijeti trajni mir"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Šef europskog ureda WHO-a optimističan je u vezi epidemiološke situacije dolaskom proljeća. Hans Kluge rekao je da su, nakon dvije godine kaosa i smetnji u svakodnevnom životu uzrokovanih pandemijom koronavirusa, europske zemlje konačno nadomak "primirja".

"Ovo razdoblje veće zaštite treba promatrati kao 'prekid vatre', koji bi nam mogao donijeti trajni mir", rekao je Hans Kluge koji vjeruje da se približava "jedinstvena prilika" europskim zemljama da kontroliraju zarazu.

Kluge vjeruje kako je to moguće zbog tri čimbenika - visoke razine imunizacije, toplijeg vremena koje otežava širenje virusa i niže razine težine oboljenja od varijante omikron.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Na snazi od 1. veljače Od danas kraće izolacije, a Europa uvodi nova pravila za putovanja i COVID potvrde: Pogledajte što se sve promijenilo

Dužnosnik WHO-a vjeruje kako će proljetna sezona donijeti dugo razdoblje mira jer će stanovništvo imati veću razinu obrane od zaraze, a smatra i kako će europske zdravstvene vlasti biti spremnije u slučaju da se pojavi nova varijanta virusa.

"Vjerujem da se možemo nositi s novim varijantama, koje su neizbježne, bez ponovnog uvođenja ograničenja koja su nam prije bila potrebna", dodao je.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Borba protiv virusa Pregled po Europi: Provjerite koje zemlje pooštravaju mjere zbog pandemije, a koje ih ublažavaju i zašto

Pročitajte i ovo Tomislav Sokol IZBJEGAVANJE KAOSA Hrvatski europarlamentarac o novim mjerama u EU: "Neke države su iskorištavale sustav i dodavale različite uvjete za ulazak"

Brojne zemlje, među kojima su Danska, Norveška, Finska i Švedska, nedavno su objavile da će potpuno ukinuti ili u velikoj mjeri ublažiti mjere ograničenja zbog COVIDA-19.

Dužnosnik WHO-a optimističan je unatoč velikom broju novih slučajeva zaraze. Europa je, naime, kako navodi WHO, prošlog tjedna zabilježila 12 milijuna novih slučajeva, što je najveća tjedna incidencija od početka pandemije.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene