Bolnica, ilustracija
Bolnica, ilustracija Foto: Afp

Najmanje 7000 zdravstvenih radnika širom svijeta umrlo je od zaraze koronavirusom, a najviše njih u Meksiku, priopćio je u četvrtak Amnesty International. Brazil je zabilježio više od četiri milijuna potvrđenih slučajeva zaraženih osoba koronavirusom.


 Brazil je zabilježio više od četiri milijuna potvrđenih slučajeva zaraženih osoba koronavirusom, a u protekla 24 sata zabilježena su 43.773 nova slučaja zaraze i 834 smrtna slučaja, priopćilo je u četvrtak Ministarstvo zdravstva te zemlje.

Vezani članci Koronavirus, Francuska Lockdown se isplatio: Imaju najmanje novih slučajeva zaraze od kolovoza, no jedna brojka im se vrlo sporo smanjuje Splitska Riva, ilustracija Poduzetnike u gradskom prostoru oslobodili plaćanja zakupnine, Opara predlaže da ne plaćaju ni komunalnu naknadu

Brazil je registrirao 4.041.638 slučajeva zaraze koronavirusom od početka pandemije, dok se službeni broj umrlih od te bolesti povećao na 124.614 osoba.

Brazil je poslije SAD-a najteže pogođena zemlja od pandemije koronavirusa.

 

Preminule tisuće zdravstvenih radnika

Najmanje 7000 zdravstvenih radnika širom svijeta umrlo je od zaraze koronavirusom, uključujući njih 1320 u Meksiku, izvijestio je Amnesty International. Nakon Meksika s visokom stopom smrtnosti zdravstvenih radnika su SAD-e (1077), Brazil (634) i Indija (573).

"Mnogo mjeseci od pandemije, zdravstveni radnici i dalje umiru stravičnom brzinom u zemljama poput Meksika, Brazila i SAD-a", rekao je Steve Cockburn, voditelj Programa ekonomske i socijalne pravde u Amnesty Internationalu.

Globalna suradnja

Poručio je i kako mora postojati globalna suradnja kako bi se osiguralo da svi zdravstveni radnici dobivaju odgovarajuću zaštitnu opremu te kako bi mogli nastaviti svoj osnovni posao bez riskiranja vlastitih života.

Analiza Reutersa otkrila je da je rizik zdravstvenih radnika da umru u Meksiku četiri puta veći nego u SAD-u, a osam puta veći nego u Brazilu.

Meksiko je zabilježio više od 610.000 slučajeva zaraze koronavirusom i gotovo 66.000 smrtnih slučajeva.

Amnesty International je zatražio dodatnu pomoć zdravstvenim radnicima, navodeći Brazil kao primjer zemlje u kojem se zdravstveni radnici žale na nedostatak zaštitne opreme.

"Tijekom pandemije vlade su zdravstvene radnike nazivale herojima, ali to zvuči šuplje kad toliko zdravstvenih radnika umire zbog nedostatka osnovne zaštite", dodao je Cockburn.