U nedjelju Covid bolnica nije imala niti jednog pacijenta, danas ih je 10, a očekuju se još dva. Ivica Lukišić, koordinator bolničkog liječenja oboljelih od COVID-19, otkriva kakvo je stanje sa COVID šatorima.

Galerija Ivica Lukšić i Valentina Baus - 1 Ivica Lukšić i Valentina Baus - 2 Ivica Lukšić i Valentina Baus - 3 +2 Ivica Lukšić i Valentina Baus - 4

Prije desetak dana, 25. kolovoza, u Hrvatskoj je bilo 167 hospitaliziranih zbog bolesti COVID-19. Danas ih je čak 269. U nedjelju u COVID odjelu bolnice KB Dubrava nije bilo pacijenata. Danas, samo četiri dana kasnije, u bolnici je 10 pacijenata, a očekuju se još dva. 

Vezani članci Koronavirus u Sloveniji, ilustracija Nova odluka: Susjedna zemlja skratila trajanje izolacije kako bi država normalno funkcionirala Ilustracija Dubrovačka nadbiskupija nakon našeg upita promijenila planove o ručku za 450 osoba, zaposlenici hotela prestravljeni: "Molimo stožer da nas zaštiti"

Zbog rasta broja oboljelih podignuto je 25 šatora s oko 220 kreveta ispred KB Dubrava. U jednom od njih reporterka Nove TV Valentina Baus razgovarala je s Ivicom Lukšićem, koordinatorom bolničkog liječenja oboljelih od COVID-19. 

Lukšić je otkrio da su svi šatori grijani i imaju mogućnost terapije kisikom. "Zahvaljujući dobroj organizaciji Ministarstva zdravstva i aktivnosti Hrvatske vojske koja je podigla šatore, ovo daje dodatnu sigurnost i dovoljan kapacitet i za slučaj lošijeg scenarija", kaže Lukšić, dodajući da su dobro organizirani, a u slučaju potrebe mogu im pripomoći i drugi kolege. 

Iako su trenutno brojke visoke, o limitima, kaže Lukšić, teško je govoriti. "One dugotrajno nisu dobre, moramo se svi potruditi da budu manje. U zadnje vrijeme veći je priliv bolesnika koji trebaju bolničko liječenje i liječenje na respiratorima", kaže Lukšić, dodajući da je cilj da se sačuva zdravstveni sustav.

Brojke kreveta s respiratorima za cijelu Hrvatsku ne zna, no kaže da su Zagreb i sjeverna Hrvatska dobro kapacitirani, a postoje i modeli za povećanje broja kreveta, ovisno o situaciji.

"Respirator je za najteže bolesnike i to je najvažniji dio liječenja. Dakle, broj respiratora je važan, međutim važno je znati da su danas u bolnici samo oni bolesnici kojima je to potrebno", kaže Lukšić. 

Medicinska sestra Leonarda Franka Bašić kaže da je medicinskih sestara nedostajalo i prije. "Dobro bi bilo kad bi nas bilo više", kaže Bašić. 

Na pitanje boje li se pacijenti koji su smješteni u bolnici, Bašić odgovara potvrdno. 

"Strah je prisutan, zabrinuti su, ne znaju kako se ponašati. Boje se, ne znaju kako se smiju ponašati kad izađu iz bolnice. To nas stalno pitaju", kaže Bašić.

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju