Obavijesti Video Pretražite Navigacija
do lipnja 100.000 mrtvih

Trump poziva na otvaranje gospodarstva i po cijenu života: ''Nećemo biti zatvoreni u domove, mi smo ratnici''

Donald Trump (Foto: AFP)
Donald Trump (Foto: AFP) Foto: Afp
Američki predsjednik Donald Trump pozvao je u srijedu na otvaranje gospodarstva, premda bi to moglo još više pogoršati širenje koronavirusa u Sjedinjenim Državama.

"Ne kažem da je sve savršeno. (...) Hoće li neki biti teško pogođeni? Hoće. Ali moramo otvoriti zemlju, i to brzo", rekao je američki predsjednik Donald Trump prilikom posjeta tvornici Honeywell, koja proizvodi zaštitne maske u Phoenixu u Arizoni.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna "Snažan imunitet" Trump na skupu izjavio da je njegov 14-godišnji sin COVID prebolio za 15 minuta Slika nije dostupna Skrivanje informacija Tajne, laži i tvitovi o zdravlju američkih predsjednika: "Oni ne žele izgledati slabo. Učinit će sve da to izbjegnu"

Prije toga je u izjavi za ABC News bio još jasniji. Na pitanje misli li da će zbog ponovnog otvaranja ekonomije biti izgubljenih života, odgovorio je da je "moguće da se to dogodi jer nećemo više biti zatvoreni u domove".

Premda bi Sjedinjenje Države ubrzo mogle prijeći 70 tisuća umrlih od koronavirusa i do lipnja doseći 100 tisuća, Bijela kuća već nekoliko dana šalje poruku o ublažavanju mjera. Dokaz tome je i izjava potpredsjednika Mikea Pencea, koji je rekao da bi radna skupina Bijele kuće za rješavanje krize izazvane koronavirusom, koju on vodi, uskoro mogla biti raspuštena.

U tvornici masku nosili svi osim Trumpa

''Mi smo ratnici i spremni smo za novu fazu bitke'', rekao je Trump. Glasnogovornica Bijele kuće Kayleigh McEnany objasnila je da će liječnici ostati uključeni u proces donošenja odluka.

Prilikom Trumpova posjeta tvornici zaštitnih maski, masku su nosili svi osim predsjednika. Rasprostranjenost virusa u SAD-u je različita. U prvim velikim žarištima New Yorku i New Jerseyju, broj zaraženih pada, dok se u Teksasu, Illinoisu i području Washingtona broj novih slučajeva zaraze povećava. U Kaliforniji i na Floridi stagnira.

Kalifornija, prva američka država koja je proglasila karantenu radi sprječavanja širenja koronavirusa, počet će ublažavati neke mjere potkraj tjedna te će se otvoriti neke prodavaonice. (L.R., Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene