Hrvatsko-slovenska granica
Hrvatsko-slovenska granica Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL/Pixsell

Glasnogovornik slovenske vlade Jelko Kacin najavio je u srijedu da će Hrvatska vjerojatno završiti na slovenskoj ''crvenoj listi'', što je i potvrđeno na sjednici vlade u četvrtak. Svi koji dolaze u Sloveniju iz Hrvatske morat će u obveznu karantenu na 14 dana.


Slovenska vlada danas popodne donijela je odluku da Hrvatska ide na crvenu listu, javlja 24ur, što znači da će svi koji dolaze u Sloveniju iz Hrvatske morati u dvotjednu karantenu.

Vezani članci Zatvoreni kafići Ugostitelji pisali Vladi: Žele vouchere, jednokratnu pomoć, početak rada 1. veljače... Koronavirus u Wuhamu Tamo gdje je noćna mora počela: Prije godinu dana u karantenu je stavljen grad od 11 milijuna stanovnika. Činilo se nestvarnim

Glasnogovornik slovenske vlade Jelko Kacin u srijedu je kazao da je stanje u Hrvatskoj dramatično, a slovenske turiste i vlasnike nekretnina na našem području pozvao je da se što prije vrate u državu. 

Gužve na granici

Reporterka Dnevnika Nove Katarina Jusić javila je da je, iako je tek sredina tjedna, na graničnom prijelazu Rupa sa Slovenijom već danas gužva. 

U Hrvatskoj se danas odmara oko 78.000 Slovenaca, a na izlaz iz Hrvatske čeka se oko pola sata.

Gužve bi mogli pojačati i Austrijanci, koji su također Hrvatsku označili kao opasnu. Ipak, stanovnici Austrije kažu da se osjećaju sigurnije u Hrvatskoj.

Slovenski epidemiolozi noćne klubove smatraju glavnim izvorom uvoza koronavirusa, a čak i da Hrvatska potpuno zatvori klubove, Kacin je poručio da to ne bi pomoglo jer se ''epidemiološka situacija ne bi mogla popraviti u dva ili tri tjedna''.

''Slovenci se osjećaju sigurno''

Ministarstvo turizma i sporta reagiralo je na Kacinove navode odbacivši ih. Resorno ministarstvo istaknulo je da su slovenski turisti kazali da se u Hrvatskoj osjećaju sigurno.

''Hrvatska će nastaviti činiti sve što je u njezinim mogućnostima kako bi mjerodavne inozemne institucije imale sve točne i precizne informacije na temelju kojih donose odluke o uvrštenju zemalja na rizične liste, odnosno na popise sigurnih zemalja'', priopćili su iz Ministarstva.