Obavijesti Video Pretražite Navigacija
"Šum u komunikaciji"

Slovenci se ispričavaju Austrijancima, na granici ih vraćali kući

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Premda je Slovenija za petak najavila otvaranje granice s Austrijom i mogućnost slobodnog ulaska austrijskih državljana bez prijašnjih ograničenja zbog covida-19, austrijski su državljani ipak u petak ujutro vraćani s granice.

Rekao je to na konferenciji za novinare glasnogovornik vlade Jelko Kacin, navodeći kako pretpostavlja da se radi o "šumu u komunikaciji".

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nakon jutrošnjeg kaosa Stanje na graničnom prijelazu Karavanke iz Slovenije u Austriju polako se normalizira, kolona je sad manja od kilometra Slika nije dostupna Povratak s godišnjih Neki su noć proveli u autu: Potpuni kaos na granici s Austrijom zbog novih pravila, čekanja i do 12 sati

Kacin je kazao da je slovenska granična policija na graničnom prijelazu na mostu u Gornjoj Radgoni vraćala natrag Austrijance koji su namjeravali ući u Sloveniju, što mu je potvrdio i ministar unutarnjih poslova Aleš Hojs.

Kacin je kazao kako će nejasnoće biti riješene u roku od nekoliko sati, te će Austrijanci u Sloveniju moći slobodno i bez ograničenja ulaziti od ponoći s petka na subotu. Ispričao se onima koji su vraćeni s granice.

Glasnogovornik vlade je također potvrdio da slovenska i hrvatska policija razgovaraju o otvaranju granice za "jednodnevne" izlete kupača na hrvatske plaže.

Što se tiče mogućeg otvaranja granice prema Italiji za talijanske putnike, Kacin je kazao da će više o tome biti poznato nakon subotnjeg sastanka ministara vanjskih poslova Anžeta Logara i Luigija Di Maia koji se sastaju u Ljubljani.

To će, kako je pojasnio, biti ovisno o procjeni epidemiološkog stanja vezanog uz covid-19 u Italiji i njenim pokrajinama jer 4 talijanske regije još uvijek imaju "preveliki broj zaraza".

Glasnogovornik slovenske vlade dodao je da će otvaranje granica na razini Europske unije, pri čemu se kao okvirni datum spominje 15. lipnja, ovisiti i o broju zaraza te opasnosti od mogućeg drugog vala epidemije.

Upozorio je i na veliki porast infekcija u Sjevernoj Makedoniji, gdje broj novozaraženih prelazi stotinu dnevno.

Upravo zbog različitosti epidemioloških slika u različitim državama, slovenska vlada se odlučila za postupno otvaranje granica za državljane zemalja s boljom epidemiološkom slikom, pri čemu je do sada bilateralne dogovore postigla s Hrvatskom, Mađarskom i Austrijom, upozorio je Kacin.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene