Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ON-LINE NASTAVA

Što ako internet ne bude radio? "Radi se o izvanrednoj situaciji, rješavat ćemo probleme u hodu"

Marko Košiček, savjetnik ministrice znanosti i obrazovanja, i Martina Bolšec Oblak
Marko Košiček, savjetnik ministrice znanosti i obrazovanja, i Martina Bolšec Oblak DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Marko Košiček, savjetnik ministrice znanosti i obrazovanja Marko Košiček, savjetnik ministrice znanosti i obrazovanja Foto: DNEVNIK.hr Marko Košiček, savjetnik ministrice znanosti i obrazovanja, i Martina Bolšec Oblak Marko Košiček, savjetnik ministrice znanosti i obrazovanja, i Martina Bolšec Oblak Foto: DNEVNIK.hr Alma Tomljanović, ravnateljica OŠ Šijana Alma Tomljanović, ravnateljica OŠ Šijana Foto: DNEVNIK.hr +0 Alma Tomljanović, ravnateljica OŠ Šijana, i Katarina Jusić Galerija 1/4 >>
U Istri on-line nastava počinje u ponedjeljak. Savjetnik ministrice obrazovanja Marko Košiček otkrio je kako teku pripreme i kako rješiti problem roditelja koji nemaju kome ostaviti djecu.

U Istri u petak nema nastave. Cijeli dan ravnatelji, nastavnici i školsko osoblje dogovarali su na sastancima na koji će se način održati nastava. Slijedili su upute Ministarstva obrazovanja, kreirali virtualne učionice kako bi se učenici mogli pripremiti za nastavu iz svog doma.

Pročitajte i ovo Ilustracija prodor koronavirusa Obustavljena istraga! Osoblje Doma za starije i nemoćne u Splitu nije krivo za 18 smrtnih slučajeva Ilustracija koronavirus.hr Ugašena stranica koju smo tijekom pandemije svakodnevno posjećivali

Savjetnik ministrice obrazovanja Marko Košiček objasnio je što će se dogoditi ako internet ne bude radio, s obzirom da su se neke škole već žalile da im internetska veza puca. 

Naime, na internet će se od ponedjeljka spajati 21.300 učenika.

"Ako govorimo o teleoperaterima, moguće je da je školski lokalni odašiljač preopterećen i možda, kada učenici odu kućama, možda tog problema neće biti. Ali treba napomenuti da se ovdje radi o izvanrednoj situaciji, ne samo za Hrvatsku, već i za svijet. Sve zemlje pokušavaju rješiti problem. Imamo potporu od svih dionika, pa i od kompanija koji žele pomoći.

Sigurno je da će u ovome procesu biti poteškoća, ali nadamo se da ćemo ih otkloniti. Rješavat ćemo probleme u hodu", napomenuo je Košiček.

U Istri od sutra nema nastave, no zabrinutih roditelja ima u cijeloj Hrvatskoj. Košiček napominje kako odluku o zatvaranju škola ne donosi Ministarstvo obrazovanja, a da Ministarstvo, sve informacije proslijeđuje Stožeru za civilnu zaštitu.

Vezano za roditelje koji nemaju gdje s djecom, savjetnik ministrice napominje kako postoje različiti modeli za rješavanje ovog problema.

"Neki poslodavci nude rad od kuće. Neki nude fleksibilno radno vrijeme. Vjerujem da će se na razini Vlade diskutirati o modelima i da će se donijeti odluka koja će biti primjenjiva za našu situaciju", napomenuo je savjetnik ministrice.

"Moći ćemo to odraditi"

Do ponedjeljka 122 osnovne i srednje škole u Istarskoj županiji trebaju biti spremne za on-line nastavu. Ravnateljica Osnovne škole Šijana Alma Tomljanović kaže kako je njihova škola spremna za on-line nastavu, a problema, uvjerena je neće biti niti sa informatikom.

"Danas smo veliki dio tehničke pripreme odradili. A što se tiče informatike, ona ne bi trebala biti potencijalni problem za učenje od kuće, ona je u petom i šestom redovni predmet, a u sedmom i osmom razredu ona je izborni predmet.

Nastava u Istri

Informatika neće biti problem jer mnogi učenici barataju informatičkom tehnologijom. Mnogi učitelji već na neki način primjenjuju neki oblik takve nastave", napominje. 

Preko virtualnih platformi moguće je i ocjenjivanje i provjera znanja. Tomljanović optimistično kaže kako je moguće sve.

"Svojski smo se pripremili. Educirat će se učitelji. Gdje postoji volja....Moći ćemo i to odraditi, al valja napomenuti da je ovo jedno izvanredno stanje. Prvi put se realizira, mislim da će biti uspješno", napomenula je ravnateljica. 

Pripreme učitelja, ali i roditelja

Učiteljica informatike Mateja Činko objasnila je proceduru koju će proći učenici.

Pripreme za nastavu

"Djeca dobiju poziv da bi se uključila u virtualne učionice i tamo imaju po predmetima razdijeljeni materijal, dobiju zadatke ili prezentacije, kako je već to učitelj zamislio", objasnila je.

Nastava će se odvijati putem računala, mobitela, tableta, ali i javnog servisa. U ovoj osnovnoj školi u Buzetu svih 470 učenika, kažu, bit će sve spremno.

"5. i 7. razredi imaju tablete, ali i svoju informatičku opremu koju će korostiti, a za one učenike koji to nemaju 6. i 8. razreda, koristit ćemo tablete učenika nižih razreda", otkrila je Jadranka Bartolić Muzica, ravnateljica OŠ Vazmoslav Gržalja iz Buzeta.

Za on-line nastavu, pripremaju se i roditelji. "Mislim da ne bi trebalo biti problema, imamo kontakte s profesrima, školom, podržavam u svakom slučaju", izjavila je Tatijana, mama prvašića.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene