Obavijesti Video Pretražite Navigacija
nove preporuke za okupljanja

Proglašena epidemija u Hrvatskoj: ''Zdravlje građana je najvažnija tema, kolaju dezinformacije... Plaće i mirovine su sigurne''

Na sjednici Vlade glavna je tema bila koronavirus. Premijer Andrej Plenković izvjestio je članove Vlade o planovima suzbijanja epidemije.

Premijer Andrej Plenković uvodno se prisjetio da je održana sjednica Vijeća za nacionalnu sigurnost o koronavirusu i migrantskoj krizi.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna sjednica vlade Beroš objasnio dilemu umire li se s koronom ili od korone, Plenković: ''Unatoč epidemiji obilježit ćemo Jasenovac i Bljesak'' Stanje koronavirusa u Hrvatskoj o epidemiji koronavirusa Vlada donira 43 milijuna kuna bolnici u Mostaru, premijer Plenković o odgovornosti za proboj virusa u dom u Splitu

Premijer je rekao da je zdravstveno stanje građana najvažnija tema. Rekao je da kolaju razne dezinformacije, pa je odlučio još jednom izvijestiti o svim bitnim informacijama. Proglašena je pandemija, a ministar zdravstva Vili Beroš jučer je i službeno proglasio epidemiju.

Predsjednik Vlade rekao je da primjer Kine daje nadu da se pandemija može suzbiti uz dobre mjere. Rekao je da je situacija s koronavirusom u Hrvatskoj povoljnija u odnosu na druge zemlje. ''Svi zaraženi imaju blage simptome i virus se zasad ne razmnožava u Hrvatskoj'', rekao je. Kaže da se broj zaraženih relativno sporo povećava. Trebalo je devet dana da se broj udvostruči.

''Plaće i mirovine su zagarantirane''

Podsjetio je koje je sve mjere Hrvatska uvela, a posebno je pohvalio transparentnost informiranja javnosti. Podsjetio je da je uvedena karantena za sve strane državljane koji dolaze iz ugroženih područja. Nema skupova u zatvorenom s više od tisuću ljudi, a premijer je potvrdio da će danas biti donesena još restriktivnija mjera (više od 100).

Rekao je da će ministri zdravstva i obrazovanja imati konferenciju s kolegama iz EU-a, pa će vidjeti kakva su iskustva. Održat će se i sastanci ministara unutarnjih poslova i financija.

''Učinit ćemo sve da se sačuvaju radna mjesta, pomoći da se održi likvidnost poslovanja'', rekao je premijer i dodao da će se kombinirati europske i domaće mjere. ''Plaće i mirovine su zagarantirane. Nema razloga za paniku'', rekao je. Kaže da će rješavati gospodarske probleme, ali i ponovio da je najvažnije zdravlje građana.

Ministarstvu doniranje zaštitne opreme iz robnih zaliha

Pozvao je sve da slijede upute epidemiologa. Podsjetio je da je donesena odluka o zatvaranju škola u Istarskoj županiji.

Ministar zdravstva Vili Beroš izvijestio je da je 431 osoba testirana u Hrvatskoj, a pozitivno je njih 19. Ocijenio je da su sve mjere koje je donijela Hrvatska bile transparentne i učinkovite. ''Mjesta panici nema'', naglasio je. 

Beroš je rekao da je preporuka do daljnjega odgoditi sve skupove i organizirana okupljanja na kojima sudjeluje više od 100 ljudi. Predlaže se i održavanje sportskih natjecanja bez gledatelja.

Donesena je odluka o sudjelovanju Hrvatske radiotelevizije (HRT 3) u provedbi nastavnog programa i izvođenju nastave na daljinu. Bit će na raspolaganju učenicima nižih razreda u Istarskoj županiji koji od petka nemaju nastavu. Htjeli su izbjeći da mala djeca budu na internetu, pa će gledati na televiziji. Za učenike viših razreda i srednjih škola nastavni programi bit će na internetu.

Dopunili su Odluku o osnivanju Radne skupine za unaprjeđenje uvjeta poslovanja u Hrvatskoj, odnosno proširili nadležnost Radne skupine na praćenje utjecaja koronavirusa na hrvatsko gospodarstvo i predlaganje mjera. Najmanje jednom tjedno izvještavat će o stanju.

Vlada je donijela i Odluku o dodjeli bez naknade zaštitne opreme iz strateških robnih zaliha Ministarstvu zdravstva za potrebe zaštite osoblja i djelatnika bolnica, zdravstvenih ustanova i drugih službi od moguće zaraze koronavirusom (COVID-19).

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene