Na sjednici Vlade glavna je tema bila koronavirus. Premijer Andrej Plenković izvjestio je članove Vlade o planovima suzbijanja epidemije.


Premijer Andrej Plenković uvodno se prisjetio da je održana sjednica Vijeća za nacionalnu sigurnost o koronavirusu i migrantskoj krizi.

Vezani članci Indija među 10 najpogođenijih zemalja - 4 S gotovo 140.000 pozitivnih ljudi, ušli su među deset najpogođenijih zemalja svijeta: "Let kako bih se vidio s obitelji je kao ulazak u ratnu zonu" Evakuacija Doma u Koprivnici - 3 Nacionalni stožer objavio da nemamo novih oboljelih: U Koprivnici umrla štićenica doma za starije, broj smrtnih slučajeva narastao na 100

Premijer je rekao da je zdravstveno stanje građana najvažnija tema. Rekao je da kolaju razne dezinformacije, pa je odlučio još jednom izvijestiti o svim bitnim informacijama. Proglašena je pandemija, a ministar zdravstva Vili Beroš jučer je i službeno proglasio epidemiju.

Predsjednik Vlade rekao je da primjer Kine daje nadu da se pandemija može suzbiti uz dobre mjere. Rekao je da je situacija s koronavirusom u Hrvatskoj povoljnija u odnosu na druge zemlje. ''Svi zaraženi imaju blage simptome i virus se zasad ne razmnožava u Hrvatskoj'', rekao je. Kaže da se broj zaraženih relativno sporo povećava. Trebalo je devet dana da se broj udvostruči.

''Plaće i mirovine su zagarantirane''

Podsjetio je koje je sve mjere Hrvatska uvela, a posebno je pohvalio transparentnost informiranja javnosti. Podsjetio je da je uvedena karantena za sve strane državljane koji dolaze iz ugroženih područja. Nema skupova u zatvorenom s više od tisuću ljudi, a premijer je potvrdio da će danas biti donesena još restriktivnija mjera (više od 100).

Rekao je da će ministri zdravstva i obrazovanja imati konferenciju s kolegama iz EU-a, pa će vidjeti kakva su iskustva. Održat će se i sastanci ministara unutarnjih poslova i financija.

''Učinit ćemo sve da se sačuvaju radna mjesta, pomoći da se održi likvidnost poslovanja'', rekao je premijer i dodao da će se kombinirati europske i domaće mjere. ''Plaće i mirovine su zagarantirane. Nema razloga za paniku'', rekao je. Kaže da će rješavati gospodarske probleme, ali i ponovio da je najvažnije zdravlje građana.

Ministarstvu doniranje zaštitne opreme iz robnih zaliha

Pozvao je sve da slijede upute epidemiologa. Podsjetio je da je donesena odluka o zatvaranju škola u Istarskoj županiji.

Ministar zdravstva Vili Beroš izvijestio je da je 431 osoba testirana u Hrvatskoj, a pozitivno je njih 19. Ocijenio je da su sve mjere koje je donijela Hrvatska bile transparentne i učinkovite. ''Mjesta panici nema'', naglasio je. 

Beroš je rekao da je preporuka do daljnjega odgoditi sve skupove i organizirana okupljanja na kojima sudjeluje više od 100 ljudi. Predlaže se i održavanje sportskih natjecanja bez gledatelja.

Donesena je odluka o sudjelovanju Hrvatske radiotelevizije (HRT 3) u provedbi nastavnog programa i izvođenju nastave na daljinu. Bit će na raspolaganju učenicima nižih razreda u Istarskoj županiji koji od petka nemaju nastavu. Htjeli su izbjeći da mala djeca budu na internetu, pa će gledati na televiziji. Za učenike viših razreda i srednjih škola nastavni programi bit će na internetu.

Dopunili su Odluku o osnivanju Radne skupine za unaprjeđenje uvjeta poslovanja u Hrvatskoj, odnosno proširili nadležnost Radne skupine na praćenje utjecaja koronavirusa na hrvatsko gospodarstvo i predlaganje mjera. Najmanje jednom tjedno izvještavat će o stanju.

Vlada je donijela i Odluku o dodjeli bez naknade zaštitne opreme iz strateških robnih zaliha Ministarstvu zdravstva za potrebe zaštite osoblja i djelatnika bolnica, zdravstvenih ustanova i drugih službi od moguće zaraze koronavirusom (COVID-19).