Zagreb već nekoliko dana bilježi porast zaraženih koronom među onima koji su se vratili s godišnjih odmora. Sandra Šikić iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" govorila je u Dnevniku Nove TV o tome hoće li glavni grad postati novo žarište.

Galerija Sandra Šikić Sandra Šikić i Martina Bolšec Oblak - 1 Sandra Šikić i Martina Bolšec Oblak - 2 +0 Sandra Šikić i Martina Bolšec Oblak - 4

Da se s virusom ne samo pleše, nego očito i ljetuje potvrđuju i današnji podaci. Od 17 novih slučajeva u Zagrebu, njih 14 ima jasnu epidemiološku sliku. "Ti se ljudi nisu zarazili na području Grada Zagreba nego uglavnom na obali, na godišnjim odmorima", rekla je danas Sandra Šikić iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar".

Vezani članci Manje gužve na cijepljenju - 2 Na testiranju 5000 asimptomatskih osoba otkriveno 46 pozitivnih. Interes za cijepljenje solidan: "I dalje je najveći za prvu dozu" Cjepivo, ilustracija Nema nestašice cjepiva koje je u Hrvatskoj jedno od dva najkorištenija : "Bit će ga i više nego dovoljno za sve"

U Zagrebu već nekoliko dana slušamo o porastu broja povratnika s godišnjeg koji su zaraženi, a metropola je zapravo još uvijek prazna, velik broj povratnika tek se očekuje.

O ovoj je temi sa Sandrom Šikić u Dnevniku Nove TV razgovarala reporterka Martina Bolšec Oblak. Šikić je potvrdila kako je u zadnje vrijeme najveći broj novooboljelih među onima koji su se vratili s godišnjeg odmora te kazala kako se može očekivati i daljnji porast tog broja jer se još nisu svi vratili.

Istaknula je kako se ne može reći da je Zagreb postao novo žarište te da se nada da se to neće ni dogoditi jer epidemiolozi rade 24 sata na tome da ulove sve kontakte zaraženih, da se spriječi lokalna transmisija bolesti.

Poslala je i nekoliko važnih poruka građanima: "Oni građani koji se vraćaju s godišnjih odmora, a bili su na nekim masovnim okupljanjima, trebali bi izbjegavati kontakte s ukućanima starije dobi i kroničnim bolesnicima. Nadalje, ako osjete makar i blage simptome - povišena temperatura, gubitak osjeta njuha, okusa i mirisa, kašalj, curenje nosa - svakako se trebaju javiti svom liječniku, koji će ih uputiti na testiranje.

Nadalje, oni koji nemaju nikakve simptome, a znaju da su bili u kontaktu sa zaraženom osobom, također se moraju obavezno javiti svojem liječniku, koji će dalje kontaktirati epidemiologe."

Otkrila je i da je među zaraženima više od 70 posto onih u dobi do 50 godina, a od toga je gotovo trećina mlađih od 29 godina, koji se više kreću i imaju više kontakata.  

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju