Koronavirus u Nizozemskoj
Koronavirus u Nizozemskoj Foto: Afp

Nizozemski premijer Mark Rutte zatražio je u utorak od građana da nastave poštivati noćni policijski sat kojemu je cilj spriječiti širenje koronavirusa, unatoč sudskoj presudi po kojoj ta mjera nema odgovarajuće pravne osnove.


Na novinskoj konferenciji sazvanoj nakon što je sud u Den Haagu srušio odluku koja je bila na snazi od siječnja, Rutte je rekao da će se njegova vlada žaliti na presudu i da je ta mjera svakako potrebna.

"Bilo bi vrlo nerazborito ukinuti policijski sat u ovom trenutku", rekao je Rutte novinarima. "Uveli smo ga kako bismo kontrolirali koronavirus koliko je to god moguće i da bismo omogućili ponovno svoju slobodu na siguran način".

Dodao je da njegova vlada radi na zakonu koji bi dao policijskom satu bolju pravnu osnovu i zatražio je od Nizozemaca da ograniče socijalne kontakte.

Vatrogasci na mjestu gdje su se odronili dijelovi zgrade U samo nekoliko minuta u Ilici se odronili dijelovi s čak dvije zgrade: "Srećom, nije bilo ozlijeđenih. Pa sve je bilo puno ljudi..."

Mađarska nabavila kinesko cjepivo 01 Prvi u EU-u koriste rusko cjepivo, a sada i kinesko: Stiglo prvih 550 tisuća doza

Policijski sat, koji omogućuje samo onima u velikoj potrebi izlazak iz domova između 21 sat i 4:30 ujutro, produljen je prošli tjedan do najranije 3. ožujka.

Nizozemski sud naredio je u utorak vladi da odmah ukine noćni policijski sat, donijevši odluku da za to nema odgovarajuće pravne osnove.

Policijski sat, prvi u Nizozemskoj od Drugog svjetskog rata, izazvao je nerede prosvjednika protiv zatvaranja kada je uveden 23. siječnja.

"Policijski sat se temelji na zakonu o izvanrednim situacijama, kada nema vremena za raspravu u parlamentu", naveo je sud.

"Nije bilo takve hitne potrebe u ovom slučaju. Dalekosežne mjere poput ove moraju se temeljiti na odgovarajućim zakonima."

Željko Prigorac Načelnik Lasinje zbog silovanja osuđen na dvije godine zatvora. Sutkinja: "Odvratno i odbojno"

Milan Bandić "Neće korona na junaka, znate kolika su mi antitijela": Pitali smo Bandića je li se i on cijepio preko reda

Sud je rekao da vlada nije objasnila zašto je policijski sat prijeko potreban u ovoj fazi pandemije budući da je stopa zaraze u Nizozemskoj već bila u padu prije nego što je mjera stupila na snagu.