Policijski sat u Nizozemskoj
Policijski sat u Nizozemskoj Foto: Afp

Nizozemski sud naredio je u utorak vladi da odmah ukine noćni policijski sat uveden radi ograničavanja širenja koronavirusa u zemlji donijevši odluku da za to nema odgovarajuće pravne osnove.


Policijski sat, prvi u Nizozemskoj od Drugog svjetskog rata, izazvao je nerede prosvjednika protiv zatvaranja kada je uveden 23. siječnja.

Vezani članci Koronavirus u Nizozemskoj Nakon porasta broja hospitaliziranih: Nizozemska ipak odgodila popuštanje mjera Koronavirus u Nizozemskoj Nakon četiri mjeseca stroge karantene ublažavaju mjere: Ukida se policijski sat, a umjesto jednog gosta sada će u dom smjeti doći - dva

"Policijski sat temelji se na zakonu o izvanrednim situacijama, kada nema vremena za raspravu u parlamentu", naveo je sud.

"Nije bilo takve hitne potrebe u ovom slučaju. Dalekosežne mjere poput ove moraju se temeljiti na odgovarajućim zakonima."

Sud je rekao da vlada nije objasnila zašto je policijski sat prijeko potreban u ovoj fazi pandemije s obzirom na to da je stopa zaraze u Nizozemskoj već bila u padu prije nego što je mjera stupila na snagu.

Nizozemska vlada je pod pritiskom nakon što je 23. siječnja uveden policijski sat, od 21 sat do 4:30, koji je pokrenuo najburnije prosvjede u zemlji u posljednjih 40 godina. Prošli tjedan produljen je do 3. ožujka.

Glasnogovornica ministarstva pravosuđa rekla je da vlada još uvijek proučava iznenađujuću odluku haškog Okružnog suda te da zasad nema komentara.