Primorsko-goranska i Istarska županija jučer nisu zabilježile novooboljele od koronavirusa, a broj osoba u samoizolaciji pada, dok broj izliječenih raste.


Dvije županije koje su najbliže Italiji, europskom žarištu pandemije, Istarska i Primorsko-goranska zasad su zaustavile krivulju rasta novooboljelih.

Vezani članci Doktor Branimir Nestorović Doktor Smiješni Virus: Omiljeni Vučićev pulmolog mogao bi ostati bez licence Darko Horvat, ministar gospodarstva Ministar Horvat o 10 milijardi eura pomoći iz EU-a: "Sustavno smo radili da se to dogodi. Lista za izbore? Ja ne krijem ambicije"

''Mi se već jedan duži period nalazimo u jednoj horizontalnoj liniji. Ta horizontalna linija znači da idemo u dobrom pravcu i da smo praktički suzbili rast broja oboljelih i da imamo jedan period gdje imamo ravnu liniju jednog platoa, da tako kažem, epidemije'', kazao je Aleksandar Stojanović, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije.

Sve manje kršitelja samoizolacije

Voditelj Epidemiološke službe Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije Dobrica Rončević kaže da je epidemiološka situacija u toj županiji pod nadzorom. ''Imamo isključivo oboljenje osoba koje su došle iz inozemstva sa zaraženih područja i članove njihovih obitelji'', rekao je Rončević.

Na popularnoj šetnici u Kostreni već dva tjedna vlada pustoš. Odgovorno i savjesno ponašanje odlika su većine stanovnika ovih krajeva, a policajci danonoćno rade na svim frekventnijim punktovima i kontroliraju propusnice. Broj prekršitelja u znatnom je padu.

''Zadnjih dana te brojke su na nekoliko prekršaja do gotovo desetak za područje cijele Policijske uprave. Što se tiče samoizolacije ona je drastično gotovo u opadanju'', kazao je Tomislav Dizdar, načelnik PU Primorsko goranske.

Stožer za zarazne bolesti: Nema opuštanja

Predsjednica stožera za zaraze bolesti Primorsko-goranske županije Đulija Malatestinić rekla je za Dnevnik Nove TV da je zaustavljanje rasta broja oboljelih sigurno rezultat truda stručnjaka i epidemiologa, ali i discipliniranosti građana. ''Ipak, nema opuštanja i ne možemo zaključivati da će takvo stanje biti i sutra. Ali svaki takav dan veseli'', kaže Malatestinić.

''Kad je nastupila epidemija čini mi se da smo možda bili spremniji od ostatka države, možda nas je ova blizina granici dodatno upozorila na moguću opasnost'', rekla je Đulija Malatestinić. Poručuje da Hrvatska ima kvalitetne stručnjake i liječnike kojima treba vjerovati.
 

''Bilo bi lijepo izaći, ali...''

Većina osoba kojima je određena samoizolacija strogo poštuje odredbe stručnjaka, poput Karin Buić Jovičić koja je nedavno došla iz Engleske. ''Bilo bi lijepo već malo izaći, prošetati se, evo izašlo je sunce. Nakon Engleske lijepa promjena. Ali treba ipak biti siguran, tako da ostajem ja u sobi'', kaže Karin.

Ako većina stanovnika Hrvatske bude poštovala stroge odredbe ponašanja kao oni u Istri i Primorsko-goranskoj županiji, borba protiv pandemije mogla bi biti brza i efikasna.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr