Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Koordinirani pristup

Iz HZJZ-a o problemima: "Preporučujemo nastavak korištenja AstraZenece, koristi nadmašuju rizik. EMA je zatražila hitan sastanak s predstavnicima Johnson&Johnsona"

HZJZ preporučuje nastavak korištenja cjepiva AstraZeneca – koristi od cijepljenja značajno nadmašuju rizik od nuspojava.

Na stranicama HZJZ-a u utorak su priopćili kako se preporuča nastavak cijepljenja AstraZenecom jer učinci cjepiva nadmašuju rizik od nuspojava.

''Portugalska ministrica zdravstva, a nastavno na sastanak ministara zdravstva država članica EU nakon objave EMA-e o sigurnosti korištenja cjepiva AstraZeneca, poslala je pismo svim ministrima zdravstva s inicijativom za zajednički koordinirani pristup ograničavanju korištenja cjepiva na pojedine dobne ili spolne skupine stanovništva.

HZJZ je za koordinirani europski pristup, uz pažljivo praćenje i bez paničnih i ishitrenih regulatornih reakcija kakve su već napravile ogromnu štetu provedbi cijepljenja. Povjerenje za odobravanje cjepiva je dato Europskoj agenciji za lijekove, pa se treba, naravno uz oprez, pažljivo pratiti njihov rad i uvažavati donijeta mišljenja i preporuke.

U ovome trenutku EMA smatra da nema osnove za donošenje ograničenja cijepljenja cjepivom proizvođača AstraZeneca i da je uz mjere opreza koje se preporučuju za cijepljene osobe i zdravstveno osoblje potrebno prikupiti dodatne podatke koji će se pažljivo proučiti i u slučaju potvrde moguće povezanosti donijeti konkretnije preporuke, mjere ili ograničenja. HZJZ ostaje i dalje pri takvom stajalištu te preporučuje nastavak korištenja cjepiva AstraZeneca, dijeleći mišljenje EMA-a da koristi od cijepljenja značajno nadmašuju rizik od nuspojava.

Kod šestero pacijenata koji su u SAD-u cijepljeni cjepivom Johnson and Johnson pojavile su se poremećaji zgrušavanja krvi u roku od dva tjedna od cijepljenja, od čega je jedna osoba umrla, a jedna je u kritičnom stanju. Gotovo sedam milijuna osoba u SAD-u je primilo navedeno cjepivo, a oko devet milijuna je izvezeno u druge zemlje. Zbog pojave ovih nuspojava FDA je izdala priopćenje u kojem se traži privremena suspenzija cijepljenja ovim cjepivom dok se situacija detaljno ne istraži.

Pročitajte i ovo Radovan Fuchs Počinje sljedeći tjedan? Fuchs najavio cijepljenje prosvjetnih djelatnika, podržao ideju da to bude u školama: "Očekujem da se neće svi cijepiti"

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna PLATFORMA CIJEPISE Nakon što su pozivi za cijepljenje počeli stizati i mladima, iz Ministarstva ipak priznaju - imaju grešku u sustavu

Europska agencija za lijekove, budući da upravo ovaj tjedan počinje distribucija J&J cjepiva u Europi, zatražila je hitan sastanak s predstavnicima te farmaceutske tvrtke, te će isti biti održan tijekom današnjeg dana, nakon čega će biti izdano priopćenje.

Podsjećamo da prve doze J&J još nisu stigle u Hrvatsku i da nismo još počeli s cijepljenjem tim cjepivom'', napisali su u priopćenju.

EK traži objašnjenje od Johnson & Johnsona zbog odgode isporuke cjepiva

J&J je objavio da će odgoditi isporuku cjepiva u Europu nakon što su američke zdravstvene agencije preporučile privremeni prekid cijepljenja protiv COVID-a njihovom cjepivom. Ta odluka je donesena nakon što se kod šest osoba razvio rijetki poremećaj, koji uključuje krvne ugruške. Iz Europske komisije su poručili da su u “kontaktu s tom tvrtkom kako bi dobili objašnjenje za to odluku”.

Kompanija Johnson&Johnson objavila je u utorak kako će odgoditi uvođenje svog cjepiva protiv koronavirusa u Europi te da pregledava slučajeve stvaranja krvnih ugrušaka nakon cijepljenja s europskim zdravstvenim tijelima.

"Sigurnost i dobrobit ljudi koji koriste naše proizvode naš su glavni prioritet", rekao je Johnson & Johnson podsjetivši da je u Sjedinjenim Državama već primijenjeno više od 6,8 ​​milijuna doza njegovog cjepiva protiv covida otkako je odobreno krajem veljače.

Komisija je još jučer objavila da Johnson&Johnson počinje s isporukom cjepiva Europskoj uniji. Kompanija se obvezala da će do kraja lipnja isporučiti Europskoj uniji 55 milijuna doza, a u trećem tromjesječju dodatnih 120 milijuna doza.

Hrvatska je rezervirala 900.000 doza toga cjepiva. Prednost nad ostalim cjepivima mu je ta što je potrebna samo jedna doza.
 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene