Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Portugalske vlasti u subotu su izvijestile da im je na odjelima intenzivne skrbi u bolnicama na kopnu ostalo još samo sedam slobodnih kreveta namijenjenih pacijentima oboljelim od teškog oblika COVID-19 te da ih je nagli porast broja zaraženih u zemlji primorao da neke kritično bolesne pacijente prevezu u bolnice na portugalskim otocima.


Po podacima ministarstva zdravstva, od 850 kreveta na odjelima za intenzivnu skrb namijenjenih oboljelima od COVIDa, zasad su zauzeta čak 843 kreveta.

Nacija od 10 milijuna stanovnika ima još dodatnih 420 kreveta na odjelima za intenzivnu skrb no oni su namijenjeni osobama koje boluju od ostalih teških bolesti.

Ministarstvo zdravstva je objavilo da je u subotu zabilježeno 12.435 novozaraženih, što je manje od rekordnog podatka od četvrtka, a od posljedica koronavirusa u subotu su umrle 293 osobe.

Slika nije dostupna Zagrebački ugostitelji većinom odustali od masovnog otvaranja kafića, idu na prosvjed 3. veljače

Slika nije dostupna Odlučili su: Česi zbog straha od novih sojeva koronavirusa - zatvaraju granicu

Po podacima ministarstva, od početka pandemije u Portugalu je evidentirano 711.018 slučajeva zaraze koronavirusom i 12.179 smrtnih slučajeva, a podaci www.ourworldindata.org. ukazuju na to da je u Portugalu u zadnjih tjedan dana zabilježen najveći prosječan sedmodnevni broj slučajeva zaraze koronavirusom i broj smrtnih slučajeva po glavi stanovnika u svijetu.

Ministarstvo pravosuđa u petak je priopćilo da je Institut za sudsku medicinu, u kojemu se, među ostalima obavljaju i obdukcije za potrebe policije, zatražio kamion hladnjaču za čuvanje tijela preminulih, s obzirom na to da ih pogrebne kuće nisu uspjele preuzeti na vrijeme.

Udruga koja zastupa pogrebna poduzeća izvijestila je da i javnim bolnicama nedostaje hladnjaka za čuvanje tijela. Neke su bolnice bile primorane dovesti hladnjače da bi ublažile pritisak na mrtvačnice.

S obzirom na mali broj kreveta na odjelu za intenzivnu skrb na kopnu, tri su pacijenta u teškom stanju u petak prevezena iz Lisabona u bolnicu na otoku Madeiri, gdje je zdravstveni sustav pod nešto manjim pritiskom.

Slika nije dostupna Popuštanje ih koštalo: Bilježe porast novozaraženih pa opet uvode strože mjere

Učenici u školskim klupama Od ponedjeljka u učionicama niži i viši razredi osnovnih škola te maturanti, objavljeno u kojim su županijama izuzeci

Nagli porast broja novozaraženih vlada pripisuje odluci o ublažavanju restriktivnih mjera tijekom božićnih blagdana, a za brzinu širenja bolesti odgovornom smatra novu varijantu koronavirusa koja je prvi put otkrivena u Britaniji.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju