Koronavirus u Portugalu
Koronavirus u Portugalu Foto: Afp

Epidemija covida-19 srušila je nove rekorde u broju umrlih i zaraženih u Portugalu koji je odlučio zabraniti sva putovanja koja nisu nužna u inozemstvo dok su im bolnice pod golemim pritiskom.


Portugal, država od deset milijuna stanovnika, trenutačno je najteže pogođena zemlja u svijetu. U četvrtak su zabilježili 303 umrlih i 16.432 novozaraženih u 24 sata, prema dnevnom izvješću uprave za javno zdravstvo.

Vezani članci Probna svadba - 1 VIDEO Dnevnik Nove TV na prvoj legalnoj svadbi u Hrvatskoj od početka pandemije: Sve je isto kao na pravoj, ali nedostaje jedan detalj Koncert Zajednica industrije događanja priprema ustavnu tužbu protiv odluka Nacionalnog stožera

Od početka pandemije u zemlji je od covida umrlo 11.608 oboljelih od kojih više od tri tisuće tijekom posljednja dva tjedna. U Portugalu je od 15. siječnja na snazi druga opća karantena. Uz izvanredno stanje koje je na snazi od početka studenoga, prvi put će biti zabranjena sva putovanja koja nisu nužna.

"Osim iznimnih slučajeva bit će ograničenja putovanja svim prijevoznim sredstvima", objavio je ministar unutarnjih poslova Eduardo Cabrita u govoru u parlamentu.

Ta nova mjera stupa na snagu u ponoć u noći na nedjelju kada se uvode kontrole na kopnenim granicama zemlje. Europska komisija, koja želi izbjeći zatvaranje granica unutar Europske unije, preporučila je u ponedjeljak zemljama članicama da pokrenu nova ograničenja kretanja u virusom najzahvaćenijim područjima.

Portugal je već prošlog tjedna obustavio zračne veze s Velikom Britanijom. Lisabon je u srijedu najavio obustavu svih letova s Brazilom od petka.

Vlasti smatraju da se epidemija širi od početka godine zbog ulaska nove varijante otkrivene u Velikoj Britaniji uz ublaženje sanitarnih mjera tijekom božićnog vikenda.