Obavijesti Video Pretražite Navigacija
BRITANSKI SOJ PREVLADAVA

Član Znanstvenog savjeta otkrio koliko dugo smo sigurni nakon cijepljenja: "U medicini se rijetko kad barata sa 100 posto"

Aktualno Galerija Ozren Polašek, član Znanstvenog savjeta Vlade RH Ozren Polašek, član Znanstvenog savjeta Vlade RH Foto: DNEVNIK.hr +0 Ozren Polašek, član Znanstvenog savjeta Vlade RH, i Sofija Preljvukić Galerija 1/2 >>
Član Znanstvenog savjeta i profesor Medicinskog fakulteta u Splitu komentirao je aktualnu situaciju s koronavirusom i cijepljenjem te otkrio koliko vremena cjepivo štiti.

O situaciji s koronavirusom u Hrvatskoj s Ozrenom Polašekom, članom Znanstvenog savjeta za borbu protiv koronavirusa i profesor na Medicinskom fakultetu u Splitu, za Dnevnik Nove TV razgovara Sofija Preljvukić.

Britanski soj koronavirusa već je dominantan u Hrvatskoj. Sojevi koji su u razvojnom ciklusu, govori, jesu brazilski i južnoafrički te se o njima još skupljaju podaci jer ''se čini da imaju nešto drugačija obilježja od ovih sojeva na koje smo navikli, koje smo već vidjeli''.

Pročitajte i ovo Luka Čičin Šain, virusni imunolog Luka Čičin-Šain za Dnevnik Nove TV Koliko je učinkovito i mogu li cijepljeni prenijeti virus? Ugledni znanstvenik odgovara na pitanja o cjepivu koja muče građane

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Okršaj s Franićem Kerum žestoko odgovorio protukandidatu: "Bit će da jutros nije popio tabletu..."

Postoji i mogućnost da zaštita cjepiva od virusa neće biti toliko učinkovita za neke od najtežih sojeva. ''Tehnologija koja se sad razvija će se moći puno brže prilagoditi novoj situaciji, trebat će nam manje vremena da se prilagodi cjepivo na nove sojeve nego što nam je trebalo za stvaranje tog cjepiva'', rekao je.

Nakon cijepljenja, objašnjava Polašek, čovjek je siguran ''nekakvih šest do osam mjeseci''. Ne znaju postoji li mogućnost da zaštita djeluje duže zato što nije prošlo dovoljno vremena od kada su cijepljeni prvi ispitanici.

''Optimističniji među nama vjeruju da bi zaštita mogla trajati nekoliko godina nakon ovakvih cjepiva, no međutim samo će nam vrijeme pokazati. Jedan od najizglednijih scenarija je da ćemo se svake sezone trebati docjepljivati, nešto poput gripe'', komentirao je.

Kod onih kojisu obolili od koronavirusa neposredno nakon primitka prve doze postoji mogućnost da se imunološki odgovor nije dovoljno razvio te da nije bilo dovoljno vremena da cjepivo počne funkcionirati.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nakon prozivki Milanovića Vladislav Veselica: "Plenković mi je bio prijatelj u najtežim trenucima, a moj odnos s Kovačevićem je bio isključivo profesionalan"

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Splitska policija objavila detalje Zbog nesreće u kojoj su ozlijeđeni muškarac i dijete uhićen 24-godišnjak. Bio je pijan, a prije toga je sudjelovao u još jednoj nesreći

''U medicini se nikad ne može baratati sa 100 posto. Čak i svi ljudi koje procijepite, vjerujemo da neće baš svi uspjeti razviti dobar imunološki odgovor i to je razlog više zašto nam treba visoka stopa procijepljenosti, da na neki način zaštitimo ljude koji će se cijepiti, a neće dobiti imunološki odgovor'', objasnio je.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene