Cijepljenje djece, ilustracija
Cijepljenje djece, ilustracija Foto: Afp

Oko 23 milijuna djece propustilo je 2020. zbog pandemije koronavirusa rutinska cijepljenja protiv dječjih bolesti, uključujući difteriju, tetanus i hripavac, pokazuju podaci Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) i UNICEF-a objavljeni u četvrtak.


To je 3,7 milijuna djece više koja su propustila redovita cijepljenje nego 2019., ističu WHO i UNICEF.

Vezani članci Alemka Markotić, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti \ Markotić oštro o nepridržavanju mjera u školama: "Oni koji se žele igrati liječnika - nek si kupe lutku, plastične slušalice i plastičnu špricu" Testiranje na koronavirus - 2 Pandemija u zamahu: Još 1394 novozaražena, sve više pacijenata po bolnicama i na respiratorima

Podaci pokazuju da je pad broja cijepljene djece prisutan u većini zemalja u svijetu.

Do 17 milijuna djece nije primilo niti jedno cjepivo protiv dječjih bolesti, a većinom se radi o djeci koja žive u područjima zahvaćenim sukobima te siromašnim četvrtima i zabačenim mjestima, gdje je i inače pristup osnovnoj zdravstvenoj njezi uvelike ograničen.

Roditelji su se često susreli sa zatvorenim ambulantama ili nisu vodili djecu na cijepljenje u strahu od zaraze. Cijepljenje djece posebice je odgođeno ili otežano u zemljama jugoistočne Azije i istočnog Sredozemlja.

I dok se zemlje trude nabaviti cjepivo protiv COVID-19, s ostalim cjepivima stanje je još gore te su djeca izložena riziku da se zaraze bolestima koje se mogu spriječiti, poput dječje paralize, ospica ili meningitisa, upozorio je direktor WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus.