Cijepljenje trudnica, ilustracija
Cijepljenje trudnica, ilustracija Foto: Getty Images

Objavljen je vodič za cijepljenje trudnica, dojilja, parova koji se spremaju postati roditelji ili za one koji prolaze kroz postupke medicinski pomognute oplodnje.


Hrvatsko društvo za ginekološku endokrinologiju i humanu reprodukciju, Hrvatsko društvo za perinatalnu medicinu, Hrvatsko društvo za ginekologiju i opstetriciju i Hrvatski liječnički zbor objavili su detaljne preporuke za cijepljenje parova koji planiraju trudnoću, onih koji prolaze kroz postupke medicinski pomognute oplodnje, za trudnicedojilje.

Vezani članci Pandemija koronavirusa, ilustracija - 5 Stiglo novo izvješće Nacionalnog stožera: Doznajte kakvo je stanje u vašoj županiji Red za brzo testiranje na koronavirus - 3 Stožer objavio najnovije podatke, preminule su još četiri osobe: Provjerite stanje po županijama

Tekst koji prenosimo u cijelosti potpisuju prof. dr. sc. Velimir Šimunić, prof. dr. sc. Dinka Pavičić Baldani, doc. dr. sc. Gordan Zlopaša, prof. dr. sc. Damir Roje i prim. dr. sc. Nenad Veček.

"Više od polovice pacijenata koji liječe neplodnost zazire od cijepljenja protiv COVID19 infekcije. Neopravdano se boje rizika cjepiva za reprodukcijske organe, jer su u tijeku liječenja, ili se plaše za željenu trudnoću nesvjesni činjenice da je obolijevanje od COVID-19 ono što predstavlja stvarni rizik za reproduktivno zdravlje, kao i ishode trudnoće. Trudne žene žele učiniti najbolje za svoje zdravlje i razvoj svog djeteta. Susret s nečim novim i nepoznatim, poput cijepljenja protiv COVID-19, može značajno otežati donošenje odluka za sebe i posebno za svoje nerođeno dijete.

U vremenu u kojem se javnozdravstvene objave brzo mijenjaju nije iznenađujuće da trudnice oklijevaju kad je riječ o cijepljenju protiv COVID-19. Negativne posljedice necijepljenja jasno su prikazane u nedavnim podacima iz Engleske, koji ukazuju da je svaki šesti kritično bolestan pacijent necijepljena trudnica s COVID-19.

Navedeni podatak predstavlja hitan podsjetnik da trudnice i žene koje planiraju trudnoću treba žurno informirati o realnim podacima koji su do sada objavljeni u stručnoj literaturi, a odnose se na utjecaj cjepiva protiv COVID-19 na reprodukciju i trudnoću", ističu te dodaju da "cijepljenje u pripremi trudnoće ili u trudnoći nema alternativu".

Opisani učinci COVID-19 upale na kliničke pokazatelje reprodukcije uz stopu rizika su:

Reprodukcijski organi 15-30 posto

- obostrani orchitis

- orchi - epidimitis

- testikularna bol

- Iishemija, edem, krvarenje - oštećenje tubula testisa

- reducirane L i S stanice - disfunkcija erekcije

- reducirana spermatogeneza - broj i pokretljivost, azoospermija
- anejakulacija

- produljeni menstruacijski ciklusi

- promijenjena obilnost menstruacije

- otežana folikulogeneza

Trudnoća 10-25 posto

- češći spontani pobačaji

- oštećena posteljica - malperfuzija

- hipoksija i fetalni stres

- prijevremeni porođaj

- tromboembolije

- retroplacetarni hematom

- preeclampsia

- zastoj rasta fetusa

- majčinski morbiditet i mortalitet

- vertikalni prijenos virusa

- mrtvorođenost

Kada su u pitanju preporuke, naglašavaju da su COVID-19 cjepiva jedino sredstvo u borbi protiv infekcije jer sprječavaju ili znatno ublažavaju bolest, značajno umanjuju sve rizike teškog oblika bolesti, snažno štite trudnicu pa i fetus i novorođenče od bolesti, štite nerođeno dijete od prijevremenog poroda. Nuspojave su rijetke ili ekstremno rijetke te blage i prolazne. 

Ne postoji niti jedan dokaz da cijepljenje umanjuje mogućnost zanošenja i da imaju neki poseban rizik za neplodne žene, trudnice ili dojilje. Ne izazivaju neplodnost niti umanjuju plodnost. Takve
učinke može imati infekcija SARS-CoV-2 virusom, a ne cjepivo protiv njega.

Detaljnije infromacije pronađite OVDJE.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju