Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nitko ga nije vidio 17 dana

Nestao predsjednik koji je "molitvom odagnao koronu", oporba misli da je zaražen: "Recite ljudima istinu"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Gdje je tanzanijski predsjednik John Magufuli? U utorak je 17. dan otkako je 61-godišnji predsjednik zadnji put viđen u javnosti, a unatoč glasinama o njegovu lošem zdravlju tanzanijske vlasti još nisu dale jasan odgovor o tome gdje se nalazi.

Sad već i samo postavljanje pitanja gdje je predsjednik dovodi do uhićenja jer vlada nastoji suzbiti glasine.

Pročitajte i ovo Ilustracija Raste broj zaraženih U tjedan dana 42 osobe umrle od COVID-a: "Nove podvarijante vrlo su zarazne" Ilustracija velik porast, slabo prijavljivanje Gdje je nestao COVID? Brojke u tjedan dana dvaput veće: "Teško je procijeniti koliko ljudi prijavljuju i koliko je to realno"

Analitičari pak kažu da i tišina govori.

"Što god bilo, očito je da režim pokušava kupiti vrijeme", rekao je Nic Cheeseman, politolog i profesor demokracije sa Sveučilišta u Birminghamu.

"A režim kupuje vrijeme ako je predsjednik jako bolestan, onesposobljen ili mrtav."

Magufuli se zadnji put pojavio u javnosti 27. veljače. Simptomatično je da je taj gorljivi katolik propustio tri nedjeljne mise s kojih se često obraćao zajednici.

Samo nekoliko dana prije, ministar financija Philip Mpango kašljao je teško disao na konferenciji za novinare koju je sazvao kako bi odagnao glasine da je umro od COVID-19.

Molitvom protiv virusa

Magufulijeva odsutnost podudara se s nizom smrtnih slučajeva i bolesti pripisanih "respiratornim problemima" ili "upali pluća".

Magufuli je mjesecima ustrajao na tome da virusa u Tanzaniji više nema jer je odagnan molitvom. Odbijao je nositi masku za lice ili poduzeti mjere zatvaranja.

Zemlja je prestala objavljivati ​​podatke o zaraženima još u travnju 2020.

No tjedan dana prije no što je viđen zadnji put, Magufuli je priznao da virus još uvijek cirkulira.

Vođa tanzanijske oporbe Tundu Lissu, koji je u egzilu u Belgiji, i drugi počeli su postavljati pitanja o Magufulijevoj odsutnosti pozivajući se na izvore da je teško obolio od COVID-19.

Recite ljudima istinu

Lissu je u ponedjeljak na Twitteru napisao da njegovi obavještajni izvori "kažu da leži na intenzivnoj njezi zbog COVID-a i da mu je paralizirana jedna strana tijela nakon moždanog udara. Recite ljudima istinu!"

Kruže priče da je Magufuli teško bolestan, u bolnici u Keniji ili Indiji, dok prema drugima uopće nije napustio Tanzaniju.

Kenijski mediji izvijestili su o prisutnosti "afričkog vođe" u nairopskoj bolnici, što se očito odnosi na Magufulija, iako vladini dužnosnici niječu da se on nalazi ondje.

Cheeseman kaže da je "nevjerojatno da u modernom svijetu interneta i izvješćivanja građana i putem društvenih mreža" vlada drži u tajnosti gdje se Magufuli nalazi.

"Ali Tanzanija ne živi u tom modernom svijetu. Cenzura medija koja ondje vlada znači da Tanzanija nije u tom kontekstu."

Tanzanijska vlada o predsjedniku nije rekla gotovo ništa osim da će oni koji šire glasine završiti u zatvoru.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene