Predsjednik Vlade Andrej Plenković nakon sastanka s petero premijera zemalja Europske unije najavio je kako će ponovno apelirati na Europsku komisiju s ciljem ravnopravne distribucije cjepiva te kazao kako trenutno nema dokaza da bi se stopiralo cijepljenje cjepivom AstraZenece.


Uz posjet dvjema županijama premijer je danas sudjelovao i na online sastanku s austrijskim kancelarom Sebastianom Kurzom te premijerima Slovenije, Češke, Bugarske i Latvije o neravnomjernoj distribuciji cjepiva u Europskoj uniji, o čemu su nedavno upozorili u pismu čelnicima Europske komisije i Europskoga vijeća

Vezani članci Andrej Plenković u Divuljama Plenković o Milanovićevom prijedlogu: "Ako bude i predsjednik Vrhovnog suda porijeklom s Hvara, s mog zavičajnog kuta to je pjesma" Putovnica (Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL) Na korak do putovanja u SAD bez viza: Premijer tvitnuo dobru vijest

 "Dogovorili smo da se apeliramo na stvaranje korektivnog mehanizma, naručili smo dodatna cjepiva od Pfizera, a u sljedećih 24 sata ćemo razgovarati s Europskom komisijom kako bismo kompenzirali zastoj", kazao je Plenković.

Novinari su pitali premijera zašto je danas bio u Daruvaru, a ne u Bruxelessu, na što je Plenković poručio kako je detaljno upoznat o toj temi.  

"Sastanak je trajao 35 minuta. Imam puno više iskustva nego vi. Nema nikakvog problema što sam ovdje, a nisam bio tamo. Znam do u najsitnije sve detalje o ovoj temi. To nije nikakav problem. Jel vi znate bolje?", pitao je novinarku. 

Rekao je i kako su raspravljali sa stručnjacima iz HALMED-a te poručio kako zasad nema dokaza da bi se u Hrvatskoj zaustavilo cijepljenje AstraZenecom.

Na pitanje zašto druge zemlje obustavljaju cijepljenje AstraZenecinim cjepivo, a Hrvatska ne, premijer je poručio kako su to njihove odluke te kako imaju drugačiji broj slučajeva s komplikacijama. 

"To su njihove odluke, oni imaju drugi broj slučajeva. Kod nas još nije tako, jutros sam dobio uvid u naše brojke. To su toliko mali brojevi. Koristi su veće nego rizici", kazao je. 

Osvrnuo se i na odluku stožera Koprivničko-križevačke županije o odgodi cijepljenja te poručio da je stožer demantirao tu odluku

Turneja po dvije županije

Inače, posjet Bjelovarsko-bilogorskoj županiji započeo je u Daruvaru obilaskom gradilišta Veteranskog centra.

Potom se sastao s predstavnicima Javne vatrogasne postrojbe Grada Daruvara. i s ministrom vanjskih poslova Češke Republike Tomášem Petříčekom.

Premijer je sudjelovao i na svečanom otvorenju novih dijelova Češke Osnovne škole "Jan Amos Komensky" i Češkog Dječjeg vrtića "Ferda Mravenec".

U Ivanovu Selu premijer Plenković i Petříček položit će vijence na spomenik žrtvama češke manjine stradalima za vrijeme Domovinskog rata. Posjet BBŽ-u završit će u Grubišnom Polju, gdje će posjetiti tvrtku Sirocco d.o.o. i obići pogone za sušenje drvne građe.

U Virovitici premijer će posjetiti Centar za razvoj i istraživanje u mljekarstvu, a na  kraju će se sastati sa županom Virovitičko-podravske županije Igorom Androvićem i gradonačelnikom Virovitice Ivicom Kirinom.