John Magufuli
John Magufuli Foto: Afp

Predsjednik Tanzanije John Magufuli umro je u dobi od 61 godine, objavila je u srijedu na državnoj televiziji potpredsjednica te zemlje.


Magufuli je umro zbog srčanih problema u bolnici Mzena u Dar es Salaamu gdje se liječio, rekla je potpredsjednica na državnoj televiziji TBC. Rekla je da će u zemlji biti proglašena 14-dnevna žalost.

Vezani članci Parkovi i parkirališta u Indiji postali su pogrebne lomače Crni niz se nastavlja: U jednom danu umrlo više od 4000 COVID pozitivnih osoba, zatvara se dio zemlje Koronavirus, ilustracija - 4 Nastavljaju se bolje brojke: Danas u Hrvatskoj 1342 nova slučaja zaraze, preminulo je 36 osoba

Magufuli, jedan od najvećih afričkih skeptika kada se radi o koronavirusu, nije viđen u javnosti od 27. veljače, čime su izazvane špekulacije da je zaražen. Isto je tvrdila i oporba. 

Dužnosnici su 12. ožujka zanijekali da je bolestan. Naglasili su da Magufuli radi normalno i da građani trebaju ignorirati glasine.

Policija je uhitila četvero ljudi od prošlog tjedna jer su navodno širili lažne glasine o bolesti političkih čelnika.

Predsjednik Magufuli je osuđivao mjere protiv širenja koronavirusa i nazivao cjepiva zapadnom zavjerom. Mjesecima ustrajao na tome da virusa u Tanzaniji više nema jer je odagnan molitvom. Odbijao je nositi masku za lice ili poduzeti mjere zatvaranja. Tjedan dana prije nego je posljednji put viđen priznao je da virus još cirkulira zemljom koja je podatke o zaraženima prestala objavljivati u svibnju 2020. godine. Vlada Tanzanije odbila je nabaviti cjepivo protiv COVID-a.