Obavijesti Video Pretražite Navigacija
SITUACIJA SE POMNO PRATI

Nekoliko zemalja uvelo obvezno testiranje putnika iz Kine: Iz HZJZ-a otkrili sprema li Hrvatska istu mjeru

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Nakon popuštanja restriktivnih mjera u Kini došlo je do eksplozije broja zaraženih, zbog čega je nekoliko zemalja odlučilo uvesti obvezno testiranje za sve putnike koji dolaze iz Kine. Iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo otkrili su nam planiraju li uvesti takvu mjeru u našoj zemlji.

Italija, Španjolska, Japan i SAD samo su neke od zemalja koje su uvele obvezno testiranje za sve putnike koji dolaze iz Kine s obzirom na nagli porast broja zaraženih koronavirusom u toj zemlji.

Naime, otkako je Kina započela s ukidanjem drastičnih mjera borbe protiv korone, dogodila se eksplozija zaraze, zbog čega znanstvenici upozoravaju da je stvoreno plodno tlo za nove varijante virusa. Procjenjuje se da je u zemlji dnevno oko milijun novozaraženih.

Iako je Italija pozvala ostatak EU-a da slijedi njezin primjer, Europski centar za prevenciju i kontrolu bolesti ocijenio je taj potez neopravdanim.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Svaki drugi pozitivan Strahuju da se povijest ne ponovi: U Italiji uvode testiranja za sve putnike koji dolaze iz Kine

Pročitajte i ovo Goran Tešović, infektolog NEMA MJESTA PANICI Infektolog za Dnevnik Nove TV objasnio možemo li razlikovati prehladu, gripu i koronu: "Naglašeni su neki opći simptomi"

Europska komisija u četvrtak je sazvala neformalni sastanak kako bi se raspravile potencijalne mjere za koordinirani pristup EU-a prema Kini. Slijedom toga, iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo kažu nam kako se situacija pomno prati.

"S obzirom na to da epidemiju COVID-a imamo i u Hrvatskoj i u drugim zemljama razmahanu, uvođenje nekih restriktivnih mjera prema putnicima iz Kine, i to dok nema saznanja o nekim novim posebno opasnim varijantama virusa, nema smisla. To je mišljenje većine zemalja, a tome se zasad priklonila i Hrvatska. Ako se situacija promijeni, razmotrit će se i druge odluke", rekla je za DNEVNIK.hr dežurna epidemiologinja HZJZ-a Iva Pem Novosel.

"To ne znači da se tijekom nekoliko dana situacija neće promijeniti", dodala je.

Što se tiče koronavirusa u Hrvatskoj, u odnosu na prošlu godinu situacija je daleko bolja, kaže nam Pem Novosel. "Ništa neuobičajeno, ali znatno povoljnije. Vjerujemo da će tako i ostati", zaključila je.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene