Aerodrom, Italija
Aerodrom, Italija Foto: AFP

Italija je odlučila uvesti obvezne testove na COVID-19 za sve putnike koji dolaze iz Kine, u kojoj broj zaraženih naglo raste, rekao je u srijedu talijanski ministar zdravlja.


Italija, koja je prva u Europi bila teško pogođena koronavirusom u veljači 2020. nakon što se pojavio u Kini, sada prva uvodi obvezne testove za putnike iz Kine, koja se bori s novim valom zaraze.

Milanska glavna zračna luka Malpensa već je počela testirati putnike koji su 26. prosinca stigli iz Pekinga i Šangaja i rezultati su pokazali da je gotovo svaki drugi bio zaražen.

"Mjera je neophodna kako bi se osigurali nadzor i detekcija mogućih varijanti virusa u cilju zaštite talijanskog stanovništva", rekao je ministar Orazio Schillaci.

Ministar nije rekao kakve će mjere biti uvedene za pozitivne putnike, ali lokalni zdravstveni dužnosnici u Lombardiji i Laziju rekli su da će morati u karantenu u posebne zgrade koje su za to namijenile lokalne zdravstvene vlasti.

Bolnica u Kini Bolnice pune nakon ukidanja epidemioloških mjera: "Imam najviše posla u 30 godina, gotovo svi pacijenti imaju COVID"

Ilustracija Veliki korak: Ukidaju obvezu karantene za putnike koji ulaze u njihovu zemlju, ali postoje određeni uvjeti

Putnike iz Kine od 31. prosinca testirat će i Japan, a Tajvan od 1. siječnja.

Na prvom letu za Malpensu 35 putnika iz Kine od 62 bilo je pozitivno, a na drugom 62 od 120, rekao je Guido Bertolaso, glavni zdravstveni dužnosnik Lombardije.

Dodao je da se rezultati sekvenciranja virusa očekuju u četvrtak.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju