Na više od 1200 mjesta u Hrvatskoj MOST je u subotu počeo prikupljati potpise za raspisivanje ustavotvornog i zakonodavnog referendum kojim bi se regulirao rad Nacionalnog stožera i ukinule COVID potvrde. Izmijenjene su i oštre strelice između HDZ-a i MOST-a koji je s HDZ-om dvaput bio u Vladi.


"Počeli smo prikupljati potpise za ovaj presudni referendum o uduzimanju ovlasti Stožeru, vraćanju demokracije i ukidanju protuzakonitih COVID potvrda", poručila je saborska zastupnica Marija Selak Raspudić na konferenciji za novinare ispred MOST-ova štanda na glavnom zagrebačkom trgu.

Potpisi će se prikupljati iduća dva tjedna, do 18. prosinca. Referendumom bi se tražilo da se u roku 30 dana ukinu COVID potvrde koje su sada potrebne za ulazak u državne i javne institucije te da se ovlasti sa Stožera prebace na Sabor.

"Hrvatski narod će ovim referendumom pokazati da ima kičmu, da ima pravo sudjelovati u odlukama koje se tiču zdravlja i slobode svakog građanina u Hrvatskoj", poručio je zastupnik Marin Miletić.

Grmoja: Iz središnjice HDZ-a šalju prijetnje građanima
HDZ: ''Nije lako biti Grmoja''

Nikola Grmoja pozvao je građane da, kako je rekao, ne nasijedaju na spinove i poruke iz središnjice HDZ-a, kojima se prijeti ljudima da će izgubiti posao ili drugačije nastraditi ako potpišu za MOST-ov referednum. "Ako se sada povučemo, oni neće stati i represija će još više jačati", istaknuo je.

Nije dugo trebalo čekati na reakciju iz HDZ-a koji se oglasio na Facebooku i raspalio po Grmoji: ''Nikola 'Ivermektin' Grmoja - u svojoj već svima dobro znanoj zloći i frustriranosti - ponovno sipa bezočne laži o HDZ-u, stranci koja je dobila i koja i dalje dobiva većinsko povjerenje hrvatskog naroda. U njegovoj najnovijoj nebulozi jednostavno nema ni slovca istine. No što smo drugo od njega i mogli očekivati. MOST-ov mitraljezac s ćorcima - gigant teških riječi, laži i uvreda, a liliputanac postignuća - i dosad je bio komičan u nezasitnoj potrebi da se ovako infantilno pravi važan: svaku svoju izjavu, ma koliko besmislena bila, proglašavao je “prekretnicom”, “presudnim trenutkom”, a svaki svoj populistički manevar, ma koliko bio jadan, “veličanstvenom pobjedom”. I tako nekoliko puta dnevno''.

''Bio je komičan u svojoj opsjednutosti vlastitim egom te mržnjom prema stranci koja ga i u rodnom mu Metkoviću iz izbora u izbore uvjerljivo pobjeđuje, a sad je s novom laži postao ridikulozan.
Žao nam ga je. Nije lako biti Grmoja, biti toliko iskompleksiran i opterećen samim sobom, pa se svako jutro buditi s jedinom mišlju o novoj laži kojom će pokušati nauditi HDZ-U. Na njegovu tugu, ni sad neće uspjeti. Kako kaže izreka iz doline Neretve - U Grmoje su kratke noge! Ali ne brinite, Grmoja će i dalje mrziti i vrijeđati sve koji se ne dive njemu i njegovoj licemjernoj sekti koja se radi politikantskog profita poigrava s tuđim životima'', zaključuje se u HDZ-ovoj objavi na Facebooku.


 

Nino Raspudić kaže da u njihovim pitanjima stoji ono što oporba cijelo vrijeme traži - vraćanje odlučivanja u Sabor te je pozvao druge oporbene stranke, lijeve i desne, cijepljene i necijepljene, da im se pridruže na zadnjoj liniji obrane demokracije i ustavnopravnog poretka. "Nitko nema alibija da to ne učini, osim nekih ideoloških, političkih predrasuda", poručio je.

Ustvrdio je i da se na razne načine posvuda očituje "velika frustracija i bijes u narodu", te je ovo zadnji pokušaj da se to nezadovoljstvo kanalizira institucionalno referendumom. "Alternativa je ulica, nasilje i porast ekstremizma", istaknuo je.

Pitanja su sastavljali u suradnji s ustavnopravnim stručnjacima, a potpisi će prikupljati na štandovima na javnim površinama, svuda gdje se ljudi okupljaju pa i u blizini crkava. Grmoja kaže da od župa nisu tražili nikakve dozvole jer je riječ o javnim površinama.

Alternativa COVID potvrdama - testiranje i poštivanje mjera

Upitana koja je alternativa COVID potvrdama, Selak Raspudić odgovara da je to testiranje osjetljivih skupina u svim institucijama i pridržavanje epidemioloških mjera. Za toliko testiranje, kaže, ima novca jer se ionako nabavlja previše cjepiva koje se poslije donira. Taj novac mogao bi se dijelom preusmjeriti na kupnju testova.

"Mi nismo protiv mjera, mi smo za mjere koje će biti dosljedne, epidemiološki utemeljene i nediskriminacijske", poručila je.

Novinare je zanimalo žale li mostovci zbog podrške prosvjedu protiv COVID potvrda nakon što je policija objavila da provodi kriminalističko istraživanje nad više osoba zbog poticanja na terorizam, a neke od njih se dovodi u vezu s prosvjedom.

Branko Bačić i Nino Raspudić - 1 Burno u duelu Bačić-Raspudić: ''Izgleda da Bačić zna pitanje i prije mene''; ''Ukidanje COVID potvrda znači širenje epidemije''
Nova varijanta koronavirusa, ilustracija Omikron najvjerojatnije i u Hrvatskoj: "Prisutne su mutacije karakteristične za novi soj"
Prijevoz COVID pacijenta, ilustracija U Hrvatskoj 4465 novih slučajeva, preminule još 54 osobe: Provjerite stanje po županijama

"Mi smo podržali građane koji su došli iskazati nezadovoljstvo, a ne bilo kakav terorizam. Mi smo zadnje osobe koje bi zagovarale nasilje ili bilo kakav terorizam jer se na demokratski i legalan način borimo se za prava i slobode građana", poručio je Grmoja ispred štanda na kojemu se prikupljaju potpisi za referendum. 

MOST treba prikupiti 368.446 potpisa za raspisivanje referenduma

Ministrstvo pravosuđa i uprave utvrdilo je da je u Registru birača na dan 4. prosinca 2021. upisano ukupno 3.684.467 birača hrvatskih državljana s prebivalištem u Republici Hrvatskoj. 10 posto od tog broja, koliko je potrebno za raspisivanje referenduma, iznosi 368.446, objavilo je Ministarstvo na svojim službenim internetskim stranicama.

Organizacijski odbori Građanske inicijative ''Odlučujmo zajedno!“ i Građanske inicijative ''Dosta je stožerokracije.“ donijeli su odluke da se pristupi izjašnjavanju birača o potrebi da se zatraži raspisivanje referenduma i najavili početak prikupljanja potpisa birača te je 4. prosinac 2021. određen kao prvi dan prikupljanja potpisa (referentni dan).

Ministarstvo pravosuđa i uprave dužno je sukladno Odluci Ustavnog suda Republike Hrvatske, broj: U-VIIR-7346/2014 od 10. prosinca 2014. godine (''Narodne novine“, broj 156/14), posebnim rješenjem utvrditi ukupan broj birača u Republici Hrvatskoj na referentni dan u 00:00 sati (referentni sat) te je isti dan to rješenje dužno objaviti na svojoj mrežnoj stranici i dostaviti ga za objavu u ''Narodnim novinama“.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju