Institut Ruđer Bošković objavio je kako je analiza sumnjive osobe koja je došla u kontakt s osobom iz Južnoafričke Republike pokazala "prisutnost mutacija karakterističnih za novu varijantu SARS-CoV-2 omikron". Čeka se službena potvrda Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) i Ministarstva zdravstva.


"Slijedom brojnih novinarskih upita upućenih Institutu Ruđer Bošković (IRB) nakon priopćenja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) da je utvrđena sumnja na prisutstvo nove varijante omikron kod jednog pacijenta u Hrvatskoj, možemo potvrditi da je potencijalno pozitivan uzorak na prisutnost virusa SARS-CoV-2 prikupila 1. prosinca 2021. godine Poliklinika Medikol u sklopu PCR testiranja'', priopćio je Institut Ruđer Bošković.

''Osoba koja je pristupila testiranju izrazila je sumnju na mogućnost zaraze novom varijantom koronavirusa omikron, zbog ostvarenog kontakta s osobom iz Južnoafričke Republike. Njezinom je privolom uzorak upućen u daljnju obradu u Laboratorij za naprednu genomiku IRB-a pod vodstvom dr. sc. Olivera Vugreka'', navodi se u priopćenju.

Objasnili su da je ''RT-PCR analiza ukazala na određena odstupanja u usporedbi s drugim varijantama koronavirusa. Daljnja ciljana analiza sekvenciranjem ključnih regija SARS-CoV-2 genoma dokazala je prisutnost mutacija karakterističnih za novu varijantu SARS-CoV-2 omikron''.

Nova varijanta koronavirusa, ilustracija Novi soj virusa u 38 zemalja: "Nema podataka o smrtnosti uzrokovanoj omikron varijantom virusa" Crveni križ: "Opasna nejednakost u cijepljenju"
Cijepljenje - 2 Medicinska sestra u šoku: Muškarac stavio lažnu silikonsku ruku i pokušao izbjeći cjepivo

O rezultatima su obaviješteni Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) i Ministarstvo zdravstva te se čeka njihova službena potvrda

"U tijeku je provjera u službenom laboratoriju za koju je potrebno 72 sata kako bi se dobio konačan rezultat sekvenciranja. Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) će pravovremeno obavijestiti javnost o konačnim rezultatima", kazao je za DNEVNIK.hr ministar zdravstva Vili Beroš.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju