Obavijesti Video Pretražite Navigacija
koronavirus u hrvatskoj

Ministrica Divjak: "U školama je sve pod kontrolom, stručnjaci imaju glavnu riječ"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak izjavila je u srijedu da je u školama, što se tiče koronavirusa, sve pod kontrolom te da je situacija normalna, a za sada na snazi ostaju preporuke o otkazivanju putovanja u Italiju i o pridržavanju higijenskih standarda u školama.

Situacija je normalna i što se tiče škola i našeg obrazovnog sustava sve je pod kontrolom, rekla je ministrica Blaženka Divjak novinarima u Čakovcu, gdje je posjetila 2. osnovnu školu.

Pročitajte i ovo Ivica Lovrić (Foto: Dnevnik.hr) što od ponedjeljka? Grad Zagreb nastavlja rat s Divjak: ''Škole ne trebaju slijediti njezine usmene upute, nisu u skladu s preporukama'' Slika nije dostupna Nova odluka Vlade Učenici nižih razreda ne mogu pasti. Viši razredi i srednjoškolci mogu na popravni i s četiri jedinice

Dodala je kako je jučer razgovarala s ministrom zdravstva Vilijem Berošem te za sada i sljedećih mjesec dana na snazi ostaju samo preporuke o otkazivanju putovanja u Italiju i o pridržavanju određenih higijenskih standarda koje škole moraju osiguravati.

U slučaju bilo kakvih izmjena, napomenula je, dat će se potrebne preporuke.

Na pitanje novinara koliko je brz lanac reakcije na pojavu virusa, odgovorila je kako je Hrvatska dobro pripremljena, ali je posebno važno biti hladne glave i da stručnjaci imaju glavnu riječ.

"U stalnom sam kontaktu s ministrom, za sada sve ide po planu i sustav je spreman", poručila je.

Podsjetila je da je ministarstvo u škole u protekle tri godine uložilo dvije milijarde kuna, a osnivači – gradovi i županije dobivaju sredstva iz državnih prihoda i izvornih prihoda da skrbe o školama.

"Kod ovakvih situacija događa se da nešto nedostaje, ali škole i osnivači moraju se pobrinuti da sapuna i osnovnih higijenskih potrepština u školama bude", poručila je ministrica Divjak.

U privitku prosljeđujemo preporuke postupanja odgojno obrazovnim ustanovama koje je izradio Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ).

Ministarstvo znanosti i obrazovanja objavilo je i upute školama: 

- Do daljnjega je neophodno odgoditi sve organizirane odlaske djece i učenika u zahvaćena područja, kao i organizirane susrete (primjerice sportska natjecanja) s djecom i učenicima koja dolaze iz zahvaćenih područja.

- Potrebno je osigurati nužne higijenske mjere, odnosno opće mjere zaštite u školama prema preporukama HZJZ. 

- Nastava i provođenje školskog kurikuluma trebaju se odvijati prema planu. Ministarstvo znanosti i obrazovanja kontinuirano prati situaciju i pravovremeno će vas izvijestiti o eventualnim novim okolnostima i mjerama.

Preporuke i mjere

* U nastavku su i specifične preporuke i mjere vezane uz učenike i djecu u riziku (zdrava djeca i učenici koji dolaze iz zahvaćenih područja; zdrava djeca/učenika, bez znakova bolesti, koji dolaze iz zahvaćenih područja, a koji su bili u bliskim kontaktima s oboljelima; djeca i učenici koji dolazi iz zahvaćenih područja, a imaju neki od respiratornih simptoma) prema definiciji HZJZ.

- Aktivni zdravstveni nadzor nad zdravom djecom i učenicima koji dolaze iz zahvaćenih područja a koji u anamnezi ne navode bliski kontakt s oboljelima: UVIJEK JE U SAMOIZOLACIJI kod kuće ili u đačkom domu (organiziranom smještaju) pri čemu ova djeca i učenici mogu živjeti s drugim osobama (mogu primjerice dijeliti sobu u đačkom domu s drugim djetetom).

-  Aktivni zdravstveni nadzor nad zdravim djetetom/učenikom (bez znakova bolesti) koji dolaze iz zahvaćenih područja a koji su bili u bliskim kontaktima s oboljelima: UVIJEK JE U SAMOIZOLACIJI kod kuće ili u đačkom domu (organiziranom smještaju) ali pri tome trebaju živjeti sami. Dakle, u đačkom domu je neophodno, kada god je moguće, organizirati da takav učenik boravi sam u sobi te da ne dijeli sobu s drugim učenicima. Također đački dom treba organizirati da takav učenik jede u svojoj sobi a ne u zajedničkom prostoru s drugima, te da ne koristi zajedničke prostorije poput sanitarnih čvorova. Ako ne žive sami ili nikako nije moguće organizirati da sam boravi u sobi u đakom domu, neophodan je boravak u ORGANIZIRANOJ KARANTENI što je za sada najbliža bolnica u kojoj je organizirana karantena.

-  Djecu i učenike koje dolazi iz zahvaćenih područja a imaju neki od respiratornih simptoma (nagli početak barem jednog od sljedećih simptoma: povišena tjelesna temperatura, kašalj, grlobolja i kratak dah) neophodno je tretirati kao zaražene osobe dok se zaraza ne isključi mikrobiološkom obradom, što znači da je neophodna hospitalizacija u odgovarajućoj zdravstvenoj ustanovi.

Djeca i učenici kod kojih se provodi aktivan zdravstveni nadzor u samoizolaciji ne pohađaju odgojno-obrazovne ustanove za vrijeme trajanja ove mjere zaštite. (Hina/S.Ve.)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene