Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ide li u Sabor na raspravu?

Plenković komentirao najave o uvođenju obveznog cijepljenja u cijelom EU-u, Beroš potvrdio mogućnost petog vala

Vlada je na sjednici raspravljala o prijedlogu izmjena i dopuna Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti, koji je odnedavno na javnom savjetovanju.

''Ja sam sada detaljno pročitao izvješće DORH-a, a ono što je i meni bila novost je da je predmet Softver bio završen mjesecima prije nego što je gospođa Šipek postala glavna državna odvjetnica. Mislim da nema nikakvih prepreka da Vlada podrži njezino izvješće i da joj da podršku, što ćemo sutra i učiniti'', rekao je premijer Plenković.

Najavio je kako će zaustaviti sve pokušaje oporbe sa suprotnom namjerom.

''Kada ste u oporbi, niste jako sretni. I onda frustracija puca po svim šavovima. Nije bitno je li u pitanju COVID, izvješće državne odvjetnice i slično. Smatram da bi DORH i USKOK trebali biti otvoreniji, ali ono što mene najviše brine su pokušaji terorizma, napada na vladu i pozivi na linč te govor mržnje. Mislim da su to puno važniji problemi'', rekao je premijer.

''Otkad imamo cjepivo, krajem svibnja, a početkom lipnja, tada sam kazao - svaka smrt koja se dogodi nekome tko nije cijepljen je, nažalost, dio i osobne odgovornosti. Danas smo došli na 64 posto procijepljenog odraslog stanovništva. To je veliki napredak i značajan porast, ali i dalje nedovoljan. Nisam pobornik obveznog cijepljenja i mislim da to nije potrebno. No nitko od nas ne zna koliko će COVID trajati, možda je ta ideja u tom kontekstu izrečena. Nama nije prezentirana'', komentirao je premijer izjavu iz EU-a o razmišljanju uvođenja obaveznog cijepljenja.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Raspravlja se o obaveznom cijepljenju Uvode nova pravila za necijepljene: Ograničavaju kontakte i u privatnom okruženju

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Potpuno cijepljeni Najveći prodor novog soja dosad: Božićna zabava se pretvorila u žarište omikrona?

''Imamo neugodan virus i zahvalni smo istraživačima i znanstvenicima što smo jako brzo dobili cjepivo'', rekao je premijer te potvrdio kako će Vlada još neko vrijeme plaćati testiranja za COVID potvrde. ''Koristimo sve mehanizme koji su nam dostupni da spriječimo širenje zaraze.''

''Kako da ne, apsolutno. Sva je krivnja na nama'', rekao je ironično premijer na pitanje je li i Vlada dijelom kriva za polarizaciju društva. ''Naravno da smo mi krivi, prvo smo izmislili virus, pa smo izmislili pandemiju, pa smo sami sebi htjeli uništiti turističku sezonu, pa smo sami isplanirali pad BDP-a...'' nastavio je ljutito nabrajati premijer Plenković.

''Očekujem da, ako donosimo neki propis, da je minimum odgovornosti svih nas da se tog propisa držimo'', rekao je premijer odgovarajući na pitanje što će biti i brine li njega kao premijera što za oko mjesec i pol policija može doći u Ured predsjednika, gdje je hrvatska vojska, i kažnjavati ljude zbog nepoštivanja propisa i Zakona.

''I ja sam mislio da su neke stvari nemoguće u ovom stoljeću. Mislio sam da smo svi razumni. Ali dođu neki likovi koji su izabrani i kažu 'neću'... Što da kažem, nekome se ne da stati na crveno, pa će platiti kaznu. Tako i ovo. Nije lako kad je južina'', rekao je premijer Plenković.

Beroš vjeruje u mirniji Božić

Ministar Beroš također je još jednom naglasio kako se ne razmišlja o obveznom cijepljenju. ''Naglašavam kako o tome nismo razmišljali ni u jednom trenutku. Ali apeliram i dalje na sve da se cijepe. Moguć je i peti val u veljači. Zato, cijepite se. Nova je bolest, nove okolnosti, puno toga ne znam, ali čak ni u krajnjim okolnostima nismo skloni uvođenju obveznog cijepljenja, ne mislimo da je to dobro'', rekao je ministar zdravstva Vili Beroš. 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna pala četvorka Policija uhvatila podmuklu pljačkašku bandu: Starcima "dezinficirali od korone" gotovo 300 tisuća kuna

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Do 31. prosinca Uoči Božića: U susjedstvu obavezno nošenje maski u gradskim središtima, čak i na otvorenom

''U ovom trenutku svjedočimo padu broja novozaraženih i blagom padu broja hospitaliziranih, pa zasada nema potrebe aktivirati Arenu Zagreb'', rekao je Beroš, dodavši kako očekuje da će nam Božić ipak biti malo mirniji. ''Međutim, ne mogu ne reći da mnogi stručnjaci najavljuju i mogućnost pojave petog vala, negdje u veljači. Trebamo biti oprezni. Imamo načina i modalitete, nošenje maski, držanje udaljenosti i cijepljenje'', rekao je ministar Beroš.

''Ekstremno loše se osjećam jer sve što radim, radim u kontekstu zaštite zdravlja hrvatskih građana'', komentirao je ministar Beroš na pitanje kako se osjeća kada mu lice osvane na stranicama koje pozivaju na linč i govor mržnje da je izdajnik naroda.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene