Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Seljani na rubu očaja

Krave na bazenu: Silaze s planine i uništavaju usjeve, tjeraju turiste, obilaze kuće za odmor...

Aktualno Galerija Krave na bazenu Krave na bazenu Foto: DNEVNIK.hr Krave - 4 Krave - 4 Foto: DNEVNIK.hr Krave - 2 Krave - 2 Foto: DNEVNIK.hr Krave - 1 Krave - 1 Foto: DNEVNIK.hr +0 Krave - 3 Galerija 1/5 >>
Stanovnici Gradca, sela kod Drniša, na rubu su očaja. Godinama se bore s kravama u slobodnom uzgoju koje sa Svilaje silaze u polja podno planine, ulaze im u dvorišta i rade štetu na poljoprivrednim kulturama. Za taj problem znaju sve institucije, a iz Općine Ružić tvrde - ruke su im zavezane.

Krave jedu sve što im se nađe na putu. Jakov ih potjera, one se vrate. Bajamik je prvi put posadio 2017. i od tada samo zbraja štetu.

"Uništeno mi je više od 100 sadnica, o usjevima i djetelini da i ne govorim, travama koliko je popašeno, to su cifre abnormalne", rekao je poljoprivrednik Jakov Marijanović iz Gradca kod Drniša.

Krava je dvjestotinjak i nisu sve od istog vlasnika. Silaze sa Svilaje. A tjeraju čak i turiste. Gostima iz Njemačke Nikola je vratio novac za dva noćenja, a posjet krava kući za odmor pokazao nam je i na nadzornoj kameri.

Pročitajte i ovo Veljko Bebić Zasad bez rješenja Domaće životinje u dolini Neretve veliki problem: "Susreo sam se s bikom koji je potrčao prema meni i doživio sam stres. Puška je stalno uz mene"

Pročitajte i ovo Komentar načelnika Velike Ludine Dražena Pavlovića Zaprepastio komentarom Načelnik općine napisao da migrante treba mlatiti, pa se sada vadi: ''Ja na snimci ne vidim da ih se tuče. Ako ih pustiš, netko te pita zašto si pustio pa si opet ti kriv''

Nisu samo bile na bazenu. Uništile su mu, kaže, i breskve i ukrasno bilje. Pisao je svim institucijama, molio ih za pomoć. Policija je u ovom kraju redovit gost. Nema kuće u Gradcu čije dvorište i livadu krave nisu posjetile.

"Kad god dođeš tu, uvik ima krava. Evo ja san doša danas, to je sve ugazalo", kaže Jakov.

"Mi tu ne moremo ništa. Ni orat', ni kopat', ni sadit', ni žet', ma ništa, ništa, od njihovoga blaga", rekao je Nedjeljko Marijanović.

Božo Čajić kaže: "Oni su država u državi, e tako. Nitko im ništa ne može, još se hvale da imaju vezu sa Ministarstvom."

Jedan od vlasnika krava koji dobiva višemilijunske državne poticaje, a kojega Ružićani prozivaju zbog obveza nije mogao pred našu kameru, no izjavu nam je rado dao telefonom. Tvrdi da krave s planine prema kućama tjeraju vuci i da on ljudima svaku štetu nadoknadi.

"Nekome sam dao par sadnica maslina, nekome sam dao ogradu, nekom žicu, nekome sam dao novce", rekao je telefonom Tomislav Gabrić, vlasnik krava.

Ružićani to ne negiraju. Kažu – plati nešto, ali ne dovoljno. Iz Općine pak tvrde – oni su nemoćni.

Dalibor Durdov, načelnik Općine Ružić, izjavio je: "Ovdje kada čovjek maltretira cijelu općinu i više općina, nitko ne izlazi na teren, nego dobiva uredno te svoje poticaje i to je problem."

Inspekcija nadzore provodi. No, veće nepravilnosti nisu utvrđene. A lopticu prebacuju na općinu, koja nema ni komunalnog redara. Ipak ima stoke više nego ljudi.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene