Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pomoć tijekom pandemije

Poslodavci zadovoljni, Aladrović otkrio imaju li ugostitelji koji otvore terase pravo na Vladinu pomoć

Ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović sastao se danas s predstavnicima poslodavaca.

U Ministarstvu rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike u petak u 12:30 sastali su se predstavnici Vlade s predstavnicima poslodavaca.

Pročitajte i ovo Ilustracija JN.1 Dobro proučite! Ovih osam simptoma povezuje se s novom varijantom koronavirusa Ilustracija Raste broj zaraženih U tjedan dana 42 osobe umrle od COVID-a: "Nove podvarijante vrlo su zarazne"

''Kolege iz Vlade informirale su nas da se mjere pomoći nastavljaju i u ožujku'', rekli su nakon sastanka predstavnici poslodavaca. ''Ne znam još detalje'', kažu i dodaju da razumiju zašto se mjere ne mogu planirati dva ili tri mjeseca unaprijed.

''Želimo da se svima što prije omogući normalan rad. Mi želimo da se omogući rad i preostalim sektorima'', dodali su. ''Razgovarali smo i o drugim temama, no ne bih sada o tome'', rekao je jedan od predstavnika.

Ministar Josip Aladrović potvrdio je da je donošenje ove odluke ''bilo malo na knap''. ''One bojazni koje se pojavljuju o otkazima, nadamo se da do toga neće doći'', rekao je. 

''Relaksiranje mjera vidimo kao jednu dobru fazu optimizma i takvu poruku moramo poslati svima. Vjerujemo da u jednom trenutku neće biti ni potrebna pomoć Vlade'', dodao je Aladrović.

Što s onima koji otvore terase?

Na pitanje imaju li oni ugostitelji koji otvore terase kafića pravo na pomoć Vlade, Aladrović je objasnio je da oni moraju dokazati pad prihoda kako bi ostvarili to pravo. Objasnio je i na temelju čega će ti ugostitelji dokazati pad prihoda.

''Naša pretpostavka ići će s time da gledamo u usporedbi s pretprošlom godinom. Shvaćamo objektivne poteškoće u kojima se ni nalaze, tako da ćemo uspoređivati s pravim i reprezentativnim bojevima. Želimo poslati poruku da smo gospodarstvenicima na usluzi i u ovim teškim vremenima. Ovo su mjere koje traju već više godinu od dana'', kazao je Aladrović.

Kaže da će se, prema procjenama, isplatiti između 300 i 400 milijuna kuna. ''Osigurali smo sredstva prenamjenama unutar proračuna Hrvatskog zavoda za zapošljavanje'', kaže.

Očekivanja u skladu s prilikama

Uoči sastanka predstavnici poslodavaca rekli su da su njihova očekivanja u skladu s prilikama.

''Da se nastave isplaćivati naknade za sve koji bilježe pad prihoda, a ne isključivo za ugostiteljstvo i sektor putovanja i turizma. Bitno je da se nastavi napor da se očuvaju radna mjera i omogući razvoj gospodarstva. I da se mjere ne proglašavaju minutu do 12, nego da se komuniciraju na vrijeme jer ovako se ne može ništa kvalitetno planirati. Prvi je u ponedjeljak, a sve te firme koje su izgubile 60 i više posto prometa, pogotovo male, mogu poslati ljude na Zavod za zapošljavanje. Nakon toga oporavak bi bio puno teži i teže bi bilo uspostaviti radna mjesta nego ih očuvati. Ovo sve zato treba biti puno prije i smanjiti neizvjesnost'', smatraju.

Dodali su i da je ovo ''paralelni slalom''. ''Mjere nisu neovisne o epidemiološkim mjerama, nego su one izravno vezane. Ne možemo reći da ne znamo dokad će trajati'', poručili su. 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene