Rad na cjepivu protiv koronavirusa
Rad na cjepivu protiv koronavirusa Foto: Afp

Mađarska bi idućih mjeseci mogla dobiti do milijun doza kineskog cjepiva za COVID-19, objavio je u petak mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto nakon razgovora s kineskim kolegom.


Mađarska je ranije objavila da planira uvesti i rusko cjepivo Sputnik V. Europska komisija je u četvrtak ocijenila da je to brine, otvarajući novi front u ionako napetim odnosima s Budimpeštom.

"Mađarska je u kontaktu sa sve tri kineske tvrtke koje rade na cjepivu i one će uskoro poslati dokumente u Mađarsku na temelju kojih će lokalne vlasti odlučiti hoće li ih odobriti", rekao je Szijjarto.

"Procedura uvoza je već u tijeku. Ako se laboratorijski testovi u Mađarskoj pokažu pozitivnima, 500.000 do milijun doza moglo bi stići u idućih nekoliko mjeseci", rekao je ministar mađarskoj agenciji MTI.

Vlada premijera Viktora Orbana najavila je da će ovaj tjedan početi uvoziti manje količine ruskog cjepiva Sputnjik V., što bi moglo dovesti do uvoza većih količina i masovne proizvodnje u Mađarskoj.

Prema pravilima EU-a, sva cjepiva mora odobriti Europska agencija za lijekove EMA prije nego što se puste na tržište bilo koje od 27 članica Unije.

Koronavirus u Srbiji Nikad više umrlih i zaraženih, epidemilog Kon: "Ispraćaj patrijarha nije epidemiološki prihvatljiv, ali ga nitko ne može zabraniti"

Koronavirus Užas krize koronavirusa u SAD-u: U El Pasu zatvorenike plaćaju da nose tijela u hladnjače jer u mrtvačnicama nema mjesta

Na pitanje o Orbanovom planu uvoza cjepiva Sputnjik V glasnogovornik Europske komisije rekao je da se "postavlja pitanje o cijepljenju u državi članici cjepivom koje nije provjerila EMA".