Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Testiranje u tvrtkama

Iz Varaždina odlučno na najavu nacionalnog stožera: ''Da smo to napravili ranije, mogli smo spriječiti eskalaciju''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U protekla 24 sata u Hrvatskoj je obavljen rekordan broj testiranja na koronavirus, njih 12.596. Krunoslav Capak na konferenciji za medije Nacionalnog stožera istaknuo je kako su naši dnevni kapaciteti i dalje na oko 15 tisuća.

''Ne bih sada tvrdio za sigurno možemo li napraviti i 20 tisuća u danu'', rekao je Krunoslav Capak, ali je dodao .

Incidencija nam je , kako smo danas čuli i dalje vrlo visoka. Iza nas je u Europskoj uniji po njoj samo Luksemburg. Po broju pozitivnih na broj testiranih od nas su lošije samo Bugarska i Poljska. Taj nam je udio 35,6% u zadnjih 14 dana, a 23% u cijeloj epidemiji. Sve su to današnji podaci.

Upravo zbog takvih podataka, koji je izgledaju baš najbolje, uvode se nove strože mjere, a neprestano se postavlja i pitanje o eventualnom povećanju broja testiranja, te provođenju antigenskih testova, kako bi što brže, bolje i efikasnije mogli izolirati zaražene.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna ''Cijela županija je žarište'' Međimurska županija najgora je u Europi, a nedjeljom – ne testiraju. Iz županijskog ZZJZ-a objašnjavaju zašto je tomu tako

"Postoji više načina upotrebe brzih antigenskih testova. Zlatni je standard u dijagnostici PCR, a svi negativni na brzim testovima moraju otići na provjeru PCR-om. Koristi se na odjelima hitne pomoći gdje je nužno brzo utvrditi je li pacijent pozitivan. Treći način je screening kojim se među asimptomatskim ljudima provodi testiranje da se vidi koliko je među njima pozitivnih. Rezultati brzih testova u dijagnostičke svrhe objavljuju se posebno'', objasnio je Capak.

Dodao je kako se u domovima za starije brzi testovi provode kao epidemiološka mjera. Ako među njima bude pozitivnih provodi se hitna izolacija kojom se smanjuje nogućnost širenja zaraze. ''Rezultate takvih testiranja, imate ćemo'', rekao je Capak ''kada sve ovo završi.''

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Koji su kriteriji? Znate li da vam epidemiolozi COVID mogu dijagnosticirati i bez testiranja? Provjerili smo kako

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Objašnjenje iz HZJZ-a Jednima se bris za testiranje uzima iz nosa, drugima grla, trećima pak oba. Provjerili smo zašto

Takvo je testiranje provedeno i u školama u Zagrebu

''Prilikom boravka u Varaždinu istaknuto je kako su njima problem velike firme gdje smatraju da imaju puno pozitivnih. Pokrenuli smo jučer s HZJZ-om u Varaždinu projekt za testiranje velikih firmi s puno zaposlenih u toj županiji. Danas se već postavljaju tehnički uvjeti u firmi Calzedonia koja ima više od 2000 zaposlenih. Pretpostavljam da ćemo idućem razdoblju testirati oko 10 tisuća zaposlenih u velikim firmama", zaključio je Capak.

Avar žali što brzo testiranje u varaždinskim tvrtkama nije počelo prije

Načelnik Stožera civilne zaštite Grada Varaždina Zlatan Avar rekao je u srijedu kako mu je žao što najavljeno brzo testiranje u velikim varaždinskim tvrtkama nije počelo prije jer se tako mogla spriječiti eskalacija novozaraženih u županiji.

Avar je na konferenciji za novinare izrazio zadovoljstvo što je Nacionalni stožer najavio brzo testiranje u tvrtkama s mnogo zaposlenih na području Varaždinske županije.

Rekao je kako je Stožer civilne zaštite Grada Varaždina ministrima Davoru Božinoviću i Viliju Berošu 19. studenoga poslao dopis u kojem su zamolili da se pokrene brzo testiranje u žarištima na području Varaždina i Varaždinske županije.

''Mi smo više od tri tjedna javno apelirali upravo to da su industrijski pogoni zapravo žarišta koja treba gasiti. To nisu kafići, to nisu sportski centri, to nije kultura, kazališta, a to je razvidno iz odluka Nacionalnog stožera”, rekao je Avar.

Istaknuo je da su u gradskom proračunu osigurali novac pa mogu sufinancirati dio troškova za testiranje ako to prihvati Hrvatski zavod za javno zdravstvo.

Čačića proziva za opstruiranje

Ocijenio je kako se pokazalo točnim ono što cijelo vrijeme govore, a što je varaždinski župan Radimir Čačić ''opstruirao i govorio da su žarišta negdje drugdje”.

''Sjećamo se njegove izjave da on razumije one tvrtke koje skrivaju kontakte, ali da to ne podržava. To je uzrok ove eskalacije na području grada Varaždina i Varaždinske županije”, ustvrdio je Avar i dodao da je ipak sve krenulo onako kako su priželjkivali.

''Žao mi je da se to nije dogodilo ranije jer mislim da smo mogli spriječiti ovakvu eskalaciju u Varaždinu i Varaždinskoj županiji”, rekao je Avar i dodao kako se nada da će brza testiranja po tvrtkama uroditi plodom s obzirom na to da njihova istraživanja i podatci govore da je u industrijskim pogonima oko 25 posto onih koji su zaraženi.

Istaknuo je kako se nada da je to početak jednog novog poglavlja te da daljnje eskalacije neće biti.

Na pitanje zašto se kreće baš od Calzedonije, kako je najavio Nacionalni stožer, Avar je odgovorio kako nema tu informaciju, no osobno smatra da treba krenuti upravo s Calzedonijom, Boxmarkom i Wolsdorfom.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene