Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Objašnjenje iz HZJZ-a

Jednima se bris za testiranje uzima iz nosa, drugima grla, trećima pak oba. Provjerili smo zašto

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo objasnili su nam zašto se nekim građanima uzorak brisa za testiranje na COVID-19 uzima iz nosa, drugima iz grla, a trećima pak – oboje.

Nekim građanima koji se idu testirati na koronavirus epidemiolozi uzorak brisa za testiranje uzimaju iz nosa, drugima iz grla, a trećima pak oba brisa. Zašto je to tako provjerili smo u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo.

Iz HZJZ-a kažu da se za detekciju virusa SARS-CoV-2 preporučuje uzimanje obriska nazofarinska, odnosno samo brisa nosa.

''Međutim, moguće je različite uzorke obrisaka koristiti za dijagnostiku COVID-19. To su obrisak nazofarinksa koji mora uzimati zdravstveni radnik educiran za takvu vrstu uzorkovanja. Malo je jednostavnije uzeti obrisak orofarinksa (bris grla, op.a.) i prednjeg nosnog hodnika'', objašnjavaju iz HZJZ-a.

Neka mjesta uzimaju oba brisa

Dodaju da su se u početku uzimala oba brisa, a neka testna mjesta još uvijek prakticiraju uzimanje oba obriska. Objašnjavaju da je u tim slučajevima to riječ interne procjene prema mogućnostima pojedinog testnog mjesta.

''S obzirom na velike probleme u ospkrbi tržišta dovoljnom količinom odgovarajućih štapića za uzorkovanje, preporuča se racionalniji pristup i uzimanje samo obriska nazofarinksa.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nakon reakcije Markotić Ponovno se oglasila kći muškarca koji je satima čekao na pregled: "Kad sam čula što doktorica priča o ocu - sledila mi se krv u žilama"

U principu, ako osoba ima neke smetnje u području nosnih hodnika zbog kojih nije moguće uzeti obrisak nazofarinksa ili postoji rizik od pojave komplikacija, tada se uzima obrisak orofarinksa'', objasnili su iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i istaknuli da rezultat testiranja ni u jednom od ovih slučajeva ne ovisi o vrsti brisa.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene