Testiranje na koronavirus, ilustracija
Testiranje na koronavirus, ilustracija Foto: Getty Images

Iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo objasnili su nam zašto se nekim građanima uzorak brisa za testiranje na COVID-19 uzima iz nosa, drugima iz grla, a trećima pak – oboje.


Nekim građanima koji se idu testirati na koronavirus epidemiolozi uzorak brisa za testiranje uzimaju iz nosa, drugima iz grla, a trećima pak oba brisa. Zašto je to tako provjerili smo u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo.

Iz HZJZ-a kažu da se za detekciju virusa SARS-CoV-2 preporučuje uzimanje obriska nazofarinska, odnosno samo brisa nosa.

''Međutim, moguće je različite uzorke obrisaka koristiti za dijagnostiku COVID-19. To su obrisak nazofarinksa koji mora uzimati zdravstveni radnik educiran za takvu vrstu uzorkovanja. Malo je jednostavnije uzeti obrisak orofarinksa (bris grla, op.a.) i prednjeg nosnog hodnika'', objašnjavaju iz HZJZ-a.

Neka mjesta uzimaju oba brisa

Dodaju da su se u početku uzimala oba brisa, a neka testna mjesta još uvijek prakticiraju uzimanje oba obriska. Objašnjavaju da je u tim slučajevima to riječ interne procjene prema mogućnostima pojedinog testnog mjesta.

''S obzirom na velike probleme u ospkrbi tržišta dovoljnom količinom odgovarajućih štapića za uzorkovanje, preporuča se racionalniji pristup i uzimanje samo obriska nazofarinksa.

Muškarac satima čekao na pregled u klinici Fran Mihaljević Ponovno se oglasila kći muškarca koji je satima čekao na pregled: "Kad sam čula što doktorica priča o ocu - sledila mi se krv u žilama"

U principu, ako osoba ima neke smetnje u području nosnih hodnika zbog kojih nije moguće uzeti obrisak nazofarinksa ili postoji rizik od pojave komplikacija, tada se uzima obrisak orofarinksa'', objasnili su iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i istaknuli da rezultat testiranja ni u jednom od ovih slučajeva ne ovisi o vrsti brisa.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju