Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Treći val u Europi

Češka produljila izvanredno stanje za još dva tjedna. U Beču dijele testove, bez negativnog rezultata nema ni u trgovinu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Beč će od idućeg tjedna stotinama tisuća svojih stanovnika besplatno dijeliti kućne testove da bi ustanovili jesu li zaraženi koronavirusom, objavila je u petak gradska vlada. Češki parlament izglasao je u petak produljenje izvanrednog stanja zbog pandemije koronavirusa za još dva dodatna tjedna.

Tjedno će stanovnicima Beča, grada s 1,9 milijuna ljudi, na raspolaganju biti oko 1,2 milijuna testova, a dnevno će se u glavnome austrijskom gradu obaviti analiza oko 200 tisuća uzoraka.

Testovi se mogu podići u oko 150 gradskih ljekarni. Bečani će ih ondje moći i predati na analizu, a isto će moći učiniti i u stotinama gradskih supermarketa.

Svrha ovog projekta je "uspostaviti svojevrsnu zaštitu stanovništva" dok se ne zajamči dovoljna količina cjepiva, rekao je socijaldemokratski gradonačelnik Beča, Michael Ludwig.

Pročitajte i ovo Stanislav Mučić - 6 brijačnica na kotačima Svime se u životu bavio, a pred mirovinu je završio na Banovini - da pomogne i uveseli: "Svaka sekunda dobro dođe kad Brico s britvama na Baniju pođe"

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Zabrinjavajući podaci Zbog pandemije raste nasilje u obitelji: "Epidemiološke mjere dovele su do produbljenja problema"

Grad želi podijeliti kućne testove i zato da bi, nakon uskrsnih blagdana, svojim stanovnicima omogućio pristup trgovinama koje će za ulazak tražiti negativan rezultat testiranja.

U Beču i ostalim istočnim regijama Austrije gradske su vlasti od četvrtka do najmanje utorka nakon Uskrsa uveli zatvaranje kako bi spriječili da se odjeli za intenzivnu skrb prenapuče pacijentima oboljelim od virusa COVID-19.

Sedmodnevna incidencija na sto tisuća stanovnika Beča u petak je iznosila 311, što je znatno više od austrijskog prosjeka od 250.

Antigenski testovi koji će se obavljati u posebnim centrima i u ljekarnama i dalje će biti besplatni kao i ranije.

Češka produljila izvanredno stanje

Sada će ono biti na snazi do 11. travnja. Premijer Andrej Babiš rekao je da se nada da bi to moglo biti zadnje zatvaranje, ali je pozvao stanovnike da budu strpljivi.

Stanovnici Češke mogu napustiti svoje prebivalište samo u izvanrednim okolnostima.

Većina zastupnika pozvala je vladu da ukine tu mjeru najkasnije nakon Uskrsa.

Također su pozvali da se ukine mjera nošenja maski na otvorenom prostoru.

Pročitajte i ovo Ilona Sušac, specijalistica onkologije i radioterapije Dan narcisa COVID usporio i borbu protiv raka dojke: "Žene koje dobiju poziv na besplatnu mamografiju, trebaju se odazvati"

Pročitajte i ovo Nika Fleiss Ambicije Nike Fleiss Bila je sportska zvijezda, a za Dnevnik Nove TV dala je svoj prvi politički intervju: "Nema ljepšeg mjesta nego što je Samobor. Odlučila sam početi mijenjati stvari"

Stanje u Češkoj se poboljšava, ali vrlo polako i postupno. Trenutno je incidencija 500 slučajeva na sto tisuća stanovnika u razdoblju od sedam dana.

Zemlja od 10,7 milijuna stanovnika ima 1,5 milijuna zaraženih i 25.639 umrlih od početka pandemije.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene