Obavijesti Video Pretražite Navigacija
opet konferencija pod maskama

Nacionalni stožer najavio zabranu nekih okupljanja, Capak upozorio: "Puno smo lošiji nego na početku prošle turističke sezone"

Nacionalni stožer civilne zaštite na konferenciji za novinare objavio je najnovije brojke novozaraženih u Hrvatskoj. Konferencija je ipak održana pod medicinskim maskama jer nisu svi u prostoriji imali COVID potvrdu.

U Hrvatskoj je 131 novi slučaj pozitivnih osoba na koronavirus, a testirano je 3966 ljudi, pa je udio pozitivnih među testiranima 3,3 posto. Preminula je jedna osoba, objavljeno je na konferenciji za novinare Nacionalnog stožera.  

Krunoslav Capak, ravnatelj HZJZ-a, rekao je da smo prošli petak imali 87 novooboljelih, a tjedan dana prije toga imali smo 92 novooboljela. "U prvih pet dana prošlog tjedna imali smo 443 ukupno oboljela, dok ih je u ovom tjednu 523, što je za 18 posto više. U istom tjednu prošle godine imali smo prosječno 66 oboljelih dnevno, a sada je 104", rekao je Capak. 

"To su puno manje brojke nego što ih imamo danas. Sada smo lošiji nego što smo bili na početku turističke sezone prošle godine, što je još jedno upozorenje da moramo poštovati mjere. Sad imamo i cjepivo, a prošle godine ga nismo imali", rekao je Capak koji je pozvao sve da se cijepe. 

Hrvatska je na 12. mjestu po 14-dnevnoj incidenciji u Europskoj uniji, dok je po broju umrlih na 20. mjestu. 

Broj novooboljelih po županijama pogledajte OVDJE

Imamo teškog i jakog protivnika

Vili Beroš, ministar zdravstva, također je pozvao sve da se cijepe. "Imamo sve preduvjete da ponovo zazelenimo našu obalu, da sačuvamo sezonu. Ključ je u našim rukama", rekao je Beroš.

"Ne zanemarujemo činjenicu da je puno laše posaditi zrno sumnje i biti destruktivan nego graditi dugoročno povjerenje. To je teži put, ali odlučni smo uložiti dodatne napore u nalaženje optimalnog suživota s ovim virusom", rekao je Beroš te dodao da na drugoj strani "imamo teškog i jakog protivnika": 

"Antivakseri imaju svoju kampanju koja je toliko jaka da se čak i na nivou Bijele kuće sagledava njezin učinak. Moramo odabrati kome vjerovati - znanosti i struci koja spašava živote ili neutemeljenim elementima", rekao je Beroš.

Rekao je i da su dodatno animirali zaposlenike Ministarstva zdravstva te da je sada više zaposlenika cijepljeno. "Svjedočili ste da smo vrlo transparentno objavili rezultate cijepljenja u ministarstvu. Međutim, provedena je nova anonimna anketa koja pokazuje da je sada stupanj procijepljenosti 63 posto, a uz one koji su preboljeli je 74 posto onih koji su imuni na COVID-19", rekao je Beroš, dodajući da će i sljedeći tjedan provesti dodatnu edukaciju. 

Pročitajte i ovo Bernard Kaić Slab interes građana HZJZ pojačao kampanju "Cijepi se", epidemiolog Kaić u videu govorio o nuspojavama

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna opasnost za turizam Capakova zamjenica upozorava: "To je prvi znak za uzbunu, Hrvatska bi mogla postati crvena"

Davor Božinović, ministar unutarnjih poslova, kaže da nam svi događaji i masovna okupljanja predstavljaju izvjesno žarište. "To su činjenice koje se praćenjem situacije mogu lako provjeriti. Jasno nam je da mladi ljudi žele provod, oni znaju da zaraza za njih ne predstavlja veliku ugrozu. Međutim, svaka se zaraza broji i ti su podaci međunarodno dostupni i njihov je rezultat to da je jadranska Hrvatska ušla u narančasto na karti ECDC-ja", rekao je Božinović. Napomenuo je da je u ovom trenutku oko 750 tisuća turista u Hrvatskoj. 

Neke događaje treba zabraniti

Dodao je da se treba provoditi sve što piše u odlukama. "One nisu napisane samo zato da se nešto napiše. Ako piše razmak, COVID potvrda, epidemiološka kontrola određenih događaja, onda one koji se ne mogu kontrolirati treba zabraniti. I od toga ne treba praviti veliku znanost. Ako vidite da vam je na jednom mjestu više od sto ljudi, ako ne možete utvrditi epidemiološki status svakoga od njih, taj događaj treba zabraniti. I zato postoje svi instrumenti u odlukama koje je Stožer donio i treba ih primijeniti na lokalnoj razini"; rekao je Božinović. 

I Capak je rekao da su epidemiolozi uvijek za oštrije mjere jer je prekidom kontakata lakše zaustaviti infekciju. "Zaključili smo da ćemo u ovom trenutku svakako ići na pooštravanje mjera kontrole i testiranja na ulasku u ovakve objekte, a otvorene su i sve druge opcije", rekao je Capak, koji smatra da je bolje pojačati kontrole nego zatvoriti takva mjesta jer će se tada mladi okupljati na mjestima na kojima neće biti kontrolirani. 

Na pitanje hoće li biti kazni za one koji se neće htjeti cijepiti u sustavu zdravstva, socijalne skrbi i školstva, Beroš je rekao da su sve opcije na stolu iako u ovom trenutku nisu najbliže uvođenju obveznog cijepljenja. "Bliži smo edukaciji i podizanju svijesti, u tom se smjeru razgovara. Gledamo i prema potvrdama koje nikako nisu prisila, već način da se osigura suživot s virusom i poveća klub sigurnih. Te ćemo potvrde morati prihvatiti kao novi način komunikacije svih u cjelini", rekao je Beroš, koji očekuje dogovor nakon još nekoliko sastanaka. "Penalizaciju i sankcioniranje uvijek bacamo u drugi plan, to će biti i naš put u budućnosti", rekao je Beroš. 

"Razmatramo i druge mogućnosti"

Na pitanje koja će biti granica za zabranu rada klubova, Capak je rekao da granicu nisu odredili. "Provjerom situacije na terenu ustanovili smo da postoje elementi nepovezanosti onih koji provode testiranja i epidemioloških službi", rekao je Capak. 

Za građane Velike Britanije, kao i za ostale zemlje, imaju uvjet da moraju imati potvrdu o cijepljenju, preboljenju ili testiranju, što smatraju dovoljnom mjerom. "Razmatramo i neke druge mogućnosti, ali moramo biti konzistentni i uvesti dodatne mjere i prema drugim državama koje imaju veću incidenciju od Velike Britanije, poput Španjolske, Portugala, Cipra i slično", rekao je Capak. 

Bez 85 posto cijepljenih nema zaštite

 

"Gdje god ostavimo prostora virusu, on će se pokušati snaći i napraviti nešto u svom genomu da se nastavi širiti. Ako mu zatvarate vrata cijepljenjem, on će tražiti način. Ali on će uspjeti ako mu niste brzo zatvoriti vrata. Da smo se brzo procijepili, mi bismo mu brzo zatvorili vrata i ne bi imao previše vremena da nađe novi način za širenje. Dok više od 80 ili 85 posto nacije nije procijepljeno, ne možemo računati na širu zaštitu. Naravno, cijepljeni su sigurniji, ali dok imamo puno necijepljenih, svi smo u opasnosti", rekla je Markotić.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene