Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Više nije cijela zemlja u zelenom

Loše vijesti za Hrvatsku: S europske zelene liste uklonjeno čak šest županija

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Europska Agencija za kontrolu i prevenciju bolesti izbacila je Dubrovačko neretvansku, Splitsko-dalmatinsku, Šibensko-kninsku, Zadarsku, Istarsku i Primorsko-goransku županiju s liste zelenih regija.

Čak šest hrvatskih županija europska Agencija za kontrolu i prevenciju bolesti (ECDC) uklonila je s liste sigurnih regija.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Epidemija ne posustaje Objavljena nova koronakarta: Hrvatska se i dalje crveni, u susjednoj zemlji se stanje pogoršalo Slika nije dostupna Podaci ECDC-a Objavljena nova koronakarta: I dalje loše vijesti za Hrvatsku, susjedna država cijela u tamnocrvenom

Istarska, Primorsko-goranska, Zadarska, Splitsko-dalmatinska, Šibensko-kninska i Dubrovačka-neretvanska na karti su, umjesto zelenom, označene narančastom bojom.

Boje za pojedine europske regije određuju se na temelju 14-dnevne incidencije, odnosno prema broju potvrđenih slučajeva zaraze na 100.000 stanovnika i postotkom testirane populacije u posljednjih 14 dana.

Narančastu boju ECDC dodjeljuje u tri slučaja. Prvi se odnosi na situciju u kojoj je dvotjedna incidencija manja od 50, a udio pozitivnih među svim testiranima iznosi četiri ili više posto. Drugi mogući scenarij jest da se dvotjedna incidencija kreće između 50 i 75, a udio pozitivnih među testiranima iznosi više od jedan posto. Posljednji mogući slučaj u kojemu se regija označava narančastom bojom jest kada je incidencija između 75 i 200, a udio pozitivnih među svim testiranima iznosi manje od četiri posto.

Veći dio Europe na karti je obojan zelenom bojom, a osim hrvatske obale, narančastu su boju dobili i dijelovi Grčke, Nizozemske i Švedska, cijela Irska i jug Francuske.

Crvenom su bojom označeni Španjolska, Portugal te dijelovi Grčke, Danske Nizozemske i Luksemburg. Tamnijom crvenom, koja je najgora kategorija, označeni su dijelovi Španjolske i dio Nizozemske.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene