Obavijesti Video Pretražite Navigacija
u hrvatskoj 131 novi slučaj

U jednoj dalmatinskoj županiji situacija i dalje napeta: "Znatno raste broj mlađih hospitaliziranih osoba, a nije rijetkost da završe na respiratoru"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Hrvatskoj je 131 novi slučaj pozitivnih osoba na koronavirus, a testirano je 3966 ljudi, pa je udio pozitivnih među testiranima 3,3 posto. Preminula je jedna osoba, objavljeno je na konferenciji za novinare Nacionalnog stožera. Hrvatska je na 12. mjestu po 14-dnevnoj incidenciji u Europskoj uniji, dok je po broju umrlih na 20. mjestu.

* ukupno zaraženo 361.218 osoba

Pročitajte i ovo Ilustracija KORONA U HRVATSKOJ Stožer objavio nove podatke: Preminule četiri osobe, pogledajte kakvo je stanje po županijama Slika nije dostupna Oglasio se stožer Novi korona podaci: Preminulo šest osoba, pogledajte stanje po županijama

* ukupno preminulo 8233 osobe

U nastavku pratite tijek događaja iz minute u minutu:

13:58 Prema podacima HZJZ-a u Zagrebu je novooboljelo 14 osoba, a broj potencijalno ozdravljenih/oporavljenih je 68.833, što je 14 osoba više.

U protekla 24 sata u Službi za kliničku mikrobiologiju NZJZ Dr. Andrija Štampar obrađeno je 315 uzoraka, od kojih je šest bilo pozitivno.

Djelatnici Službe za epidemiologiju uspješno su kontaktirali 14 novooboljelih osoba, a mjera samoizolacije izrečena je za 10 osoba.

Od 14 COVID + osoba, pet je za sada negativne epidemiološke anamneze, a četiri su kontakti COVID + osoba. Kod jedne oboljele osobe moguća je izloženost tijekom korištenja godišnjeg odmora u Zadru, jedna osoba je doputovala iz Češke. Kod jedne je osobe moguća izloženost u zdravstvenoj ustanovi, a za dvije je osobe obrada u tijeku.

Tijekom jučerašnjeg dana na cijepnim punktovima Grada Zagreba cijepljene su 3664 osobe, od čega je bilo 470 prvih doza cjepiva Janssen, temeljem javnog poziva.
Zaključno, trenutno je u gradu Zagrebu 70 aktivnih slučajeva.

Sutra, 17. srpnja 2021. godine, cijepljenje po javnom pozivu cjepivima Janssen i Pfizer bez prethodnog naručivanja organizirano je u vremenu od 8 do 12 sati na Zagrebačkom Velesajmu, Avenija Dubrovnik 15, Paviljon 6.

 

13:41 Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije u odnosu na podatke od jučer nema novooboljelih slučajeva.

Na području Zagrebačke županije od početka pandemije do petka, 16.7.2021. do 10:00 sati evidentirano je 30.388 osoba kojima je potvrđena bolest uzrokovana koronavirusom, izliječeno je 30.292 osobe, a 76 osoba je preminulo. Trenutno je aktivno 20 slučajeva.

13:38 Jedna nova osoba zaražena je koronavirusom na području Krapinsko-zagorske županije u protekla 24 sata, priopćio je u petak županijski Stožer civilne zaštite.

U županiji je trenutno aktivno 11 slučajeva zaraze.

U samoizolaciji je 14 osoba.

U Općoj bolnici Zabok i bolnici hrvatskih veterana nema pacijenata pozitivnih na covid-19.

12:58 Prema izvješću Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, od ukupno 452 obrađena testa danas je 35 novooboljelih osoba s područja Splitsko-dalmatinske županije pozitivno na COVID infekciju i to Splita 18, Hvara 1, Kaštela 8, Makarske 1, Omiša 2, Solina 2, Trogira 2 i Gradca 1 osoba. Od ukupnog broja novooboljelih 16 osoba su kontakti prethodno oboljelih dok se ostali epidemiološki obrađuju.

Ukupno 802 osobe nalaze se u samoizolaciji. Na bolničkom liječenju nalazi se 7 COVID pozitivnih osoba u KBC-u Split dok se 1 osoba nalazi na respiratoru.

12:13 U protekla 24 sata, na području Šibensko-kninske županije devet osoba je oboljelo od COVID-19 infekcije. Radi se o četiri osobe s područja Šibenika, po jednoj osobi s područja Rogoznice i Tisnog, a oboljelo je i dvoje stranih državljana te jedna osoba iz druge županije, koji borave na našem području.

Trenutno je 56 aktivnih slučajeva oboljenja od COVID-19 infekcije. U šibenskoj bolnici liječi se osam osoba. Ostali imaju blaže kliničke simptome i nalaze se u izolaciji.

Pod mjerama zdravstvenog nadzora i samoizolacije trenutno je 175 osoba, od toga su 63 osobe bliski kontakti oboljelih osoba, a za 112 osoba određena je mjera samoizolacije zbog ulaska u Republiku Hrvatsku prema trenutno važećim zdravstvenim mjerama za ulazak u Republiku Hrvatsku, a koje su na snazi zbog suzbijanja širenja bolesti COVID-19.

U posljednja 24 sata uzorkovan je i testiran 131 uzorak za testiranje na SARS-CoV-2 virus.

12:05 Nove četiri zaražene osobe bilježi Osječko-baranjska županija u protekla 24 sata, priopćio je u petak županijski Stožer civilne zaštite.

U osječkom KBC-u i županijskom Nastavnom zavodu za javno zdravstvo na virus je testiran 141 uzorak.

U Općoj županijskoj bolnici u Našicama liječi se jedna osoba oboljela od covida-19, a u Kliničkom bolničkom centru Osijek nema oboljelih od te zarazne bolesti.

11:18 Vijest da je Hrvatska postala narančasta na epidemiološkoj karti Europe, zabrinula je ugostitelje i druge turističke djelatnike kojima egzistencija ovisi o sezoni.

Stanje u Splitsko-dalmatinskoj županiji komentirala je Željka Karin, ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije.

"Brojke rastu, upozoravali smo na to. Ako nemamo dovoljno procijepljenih, brojke rastu i to nam se dogodilo. Otvorili smo se turizmu, no došle su i osobe koje su bile covid pozitivne, a prilikom prelaska granice negativne. Prisutan je delta soj koji je ušao u populaciju. Imamo blizu 10% novozaraženih u odnosu na broj testiranih", rekla je za N1 te dodala kako je u bolnicama dvostruko više pacijenata nego prošli tjedan.

Kaže i da se boje scenarija od prošlog ljeta.

"Upozoravali smo na to – kad smo imali dobre brojke da će rasti ako ne bude dovoljna procijepljenost. Vidite što se događa i u susjednim zemljama, u Portugalu i Španjolskoj gdje je slabija procijepljenost, rastu brojke, za razliku od Malte gdje je obljela uglavnom mlađa populacija jer imaju preko 70% cijepljenih. Za očekivati je lošiji scenarij ako se ne poduzmu određene aktivnosti", rekla je.

Na pitanje može li se sezona još spasiti, odgovara: "Mislim da bi se moglo. Moramo pojačati aktivnosti, ljudi se moraju odlučiti na cijepljenje, to je jedini način da zaštitimo zdravlje, ali i provođenje mjera kod okupljanja".

O sezoni je na konferenciji za novinare govorio i Krunoslav Capak.

"Sada smo lošiji nego što smo bili na početku turističke sezone prošle godine, što je još jedno upozorenje da moramo poštivati mjere. Sad imamo i cjepivo, a prošle godine ga nismo imali", rekao je Capak koji je pozvao sve da se cijepe.

11:14 Na području Virovitičko-podravske županije nema novozaraženih koronavirusom. Od 43 testiranih nitko nije bio pozitivan na virus SARS-CoV-2 izvijestio je Stožer civilne zaštite.

Na bolničkom liječenju Opće bolnice Virovitica, dvoje je pacijenata.

11:11 U Karlovačkoj županiji u posljednja 24 sata od 120 testiranih osoba su 2 nova slučaja zaraze koronavirusom, s područja grada Karlovca je 1 osoba i s područja grada Slunja 1 osoba. Nije bilo umrlih od COVID-19 bolesti, a prema izvješću PU Karlovačke 136 osoba je u samoizolaciji.

Na bolničkom liječenju na COVID odjelu karlovačke opće bolnice se nalaze 3 osobe.

U Karlovačkoj županiji ukupno je do sada od COVIDA oboljelo 14.299 osoba, preminulo u bolnicama 484 osoba te 35 COVID pozitivnih osoba izvan bolničkog sustava, a otpušteno sa bolničkog liječenja od početka pandemije 1121 osoba.

11:06 Ministar Beroš na konferenciji za novinare Nacionalnog stožera kazao je kako je danas u Hrvatskoj 131 novooboljela osoba od 3966 testiranih. Preminula je jedna osoba, a 12 pacijenata je na respiratoru.

Konferenciju stožera možete pratiti OVDJE

10:30 Danas je u Primorsko-goranskoj županiji 13 novooboljelih te 15 ozdravljenih osoba, dok se broj aktivnih slučajeva COVID-19 bolesti na području županije smanjio na 89.

Ukupno je tijekom jučerašnjeg dana laboratorijski obrađeno 957 uzoraka briseva. Udio pozitivnih osoba unutar broja laboratorijski obrađenih testova je sličan jučerašnjem i iznosi 1.4%.

Prema podatcima Ureda ravnateljstva KBC-a broj hospitaliziranih pacijenata koji se liječe od COVID-19 bolesti je 6. Na respiratoru se nalaze 3 pacijenta.

Tijekom jučerašnjeg dana u KBC-u je preminula jedna osoba od COVID-19 bolesti.

Udio hospitaliziranih osoba od COVID-19 bolesti unutar ukupnog broja aktivnih slučajeva u PGŽ-u je danas, zbog pada broja hospitaliziranih, niži od prethodnih dana te iznosi 6.74%.

10:04 U Varaždinskoj županiji zabilježen je jedan novi slučaj zaraze koronavirusom, a testirano je 166 osoba, priopćio je u petak županijski Stožer civilne zaštite te pozvao građane da se odazovu danas na cijepljenje bez najave od 8 do 14 sati u sportskoj dvorani Gospodarske škole.

Tijekom protekla 24 sata oporavile su se dvije osobe.

Na invazivnoj respiraciji nalazi se jedan pacijent, a na liječenju u Općoj bolnici Varaždin nalazi se njih sedam s težom kliničkom slikom.

Građani se danas od 8 do 14 sati u sportskoj dvorani Gospodarske škole Varaždin mogu cijepiti prvom ili drugom dozom Pfizera ili AstraZenece bez prethodne najave.

9:57 S područja Ličko-senjske županije u posljednja 24 sata nema novooboljelih od COVID-a.

Od COVID-19 s područja Ličko-senjske županije ukupno je oboljelo 4638 ljudi, od čega je jedan aktivan slučaj, 160 osoba je preminulo te je ukupno izliječeno 4477 osoba.

U posljednja 24 sata provedeno testiranje nad 102 osobe.

9:56 Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije u protekla 24 sata PCR metodom obrađena su 52 uzorka, od čega je evidentiran jedan pozitivan nalaz na SARS-CoV-2 u Međimurskoj županiji, što je 1,9 %.

Broj pozitivnih u Međimurskoj županiji na današnji dan je 15. U protekla 24 sata oporavile su se dvije osobe.

U Županijskoj bolnici Čakovec hospitalizirano je devet pacijenata pozitivnih na SARS-CoV-2. U protekla 24 sata nema hospitaliziranih, otpuštena su dva, a na invazivnoj respiraciji nema pacijenata. U protekla 24 sata nema preminulih.

8:49 U Dubrovačko-neretvanskoj županiji zabilježeno je sedam novih slučajeva zaraze koronavirusom, dok se oporavilo dvanaest osoba, izvijestio je u petak županijski Stožer civilne zaštite.

Zaražene su dvije osobe muškog i pet ženskog spola, i to po dvije iz Dubrovnika i Konavala te po jedna iz Metkovića, Stona i Slivnog. Od dvanaest oporavljenih sedam ih je iz Dubrovnika, dvije iz Ploča te po jedna iz Konavala, Metkovića i Zažablja.

U posljednja 24 sata obrađena su 423 uzorka, a od početka pandemije ukupno 90.566.

U dubrovačkoj bolnici hospitalizirano je osam osoba pozitivnih na koronavirus, a u samoizolaciji je 257 stanovnika.

9:36 U Vukovarsko-srijemskoj županiji, prema podacima pristiglima do 8 sati, u posljednja 24 sata, PCR testiranjem na COVID-19 potvrđene su tri nove pozitivne osobe iz Vinkovaca. Preminulih nema.

Od početka epidemije ukupan broj osoba je 12.435, od kojih je 12.086 izliječenih, a ukupno je preminulo 259 osoba. Trenutačno su u županiji dvije osobe hospitalizirane zbog COVID-19. U protekla 24 sata testirano je 160 ljudi te je ukupno do sada testiranih na području županije 75.999.

9:35 Na području Zadarske županije 28 je novih slučajeva zaraze koronavirusom.

Novooboljeli izolaciju provode na području gradova Zadar (17) i Nin (1) te općina Bibinje (3), Kali (1), Pašman (1), Poličnik (2), Sukošan (1) i Sv. Filip i Jakov (1). Jedna novooboljela osoba je državljanin Kraljevine Danske koji izolaciju provodi na području Zadarske županije.

Kod novooboljelih većinom se radi o kontaktima već prethodno pozitivne osobe.

Tijekom jučerašnjeg dana testirano je 166 uzoraka, pod aktivnim su nadzorom 5624 stanovnika, a od bolesti se oporavilo 17 ljudi.

U Općoj bolnici Zadar na COVID odjelima hospitalizirano je 17 bolesnika, od kojih su tri na respiratoru.

"U Općoj bolnici Zadar znatno raste broj mlađih hospitaliziranih osoba, a nije rijetkost da završe na respiratoru zbog teške kliničke slike. Od ukupnog broja trenutačno hospitaliziranih dvadeset posto je mlađih od 50 godina, najviše je bolesnika rođenih između 1950. i 1960. godine, a na respiratoru su bolesnici srednje životne dobi. Za sada je situacija još uvijek dobra, iako nam je u posljednjih nekoliko dana porastao i broj pacijenata na COVID odjelima i bolesnika na respiratoru. Simptomi hospitaliziranih su teški, a odraz su upalnih procesa sa visokom temperaturom koja slabije reagira na lijekove. Kod pacijenata se javlja gubitak apetita, opća slabost, suhi kašalj i na kraju otežano disanje", rekao je zamjenik ravnatelja Opće bolnice Zadar dr. Edi Karuc.

9:06 U Požeško-slavonskoj županiji na posljednjem testiranju obrađeno je 45 uzoraka i nijedan od njih nije pozitivan. Trenutačno je aktivan jedan slučaj zaraze koronavirusom (COVID-19), nijedna osoba nije hospitalizirana, a jedna se nalazi u kućnoj izolaciji. U samoizolaciji se nalazi 80, a ukupno su testirano 49.652 osobe.

Zbog trenutačne situacije na području županije od 1. srpnja COVID ambulanta u Požegi privremeno prestaje s radom te će po potrebi ponovno biti uspostavljen rad. Testiranja se i dalje provode u ostalim ustanovama koje su provodile testiranja na COVID-19, a to su; Opća županijska bolnica Požega, Opća županijska bolnica Pakrac i bolnica hrvatskih veterana te brzi antigenski testovi u Zavodu za javno zdravstvo Požeško-slavonske županije.

8:37 Tijekom protekla 24 sata u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo Istarske županije ispitano je 215 uzoraka brisova na COVID-19, nema novozaraženih s tog područja.

U mjerama samoizolacije nalaze se 204 osobe.

U Općoj bolnici Pula, na Odjelu za infektologiju, na liječenju su dva bolesnika.

8:32 U Sisačko-moslavačkoj županiji danas su dvije novooboljele osobe od zarazne bolesti COVID-19. Radi se o jednoj osobi iz Siska i jednoj iz Hrvatske Dubice.

8:26 Na području Bjelovarsko-bilogorske županije u posljednja 24 sata potvrđen je jedan novi slučaj zaraze koronavirusom, i to na području grada Bjelovara.

U Općoj bolnici Bjelovar nema osoba na liječenju zaraženih koronavirusom, a na opservaciji su tri pacijenata. U samoizolaciji na području Bjelovarsko-bilogorske županije nalaze se 94 osobe.

U tijeku su Dani otvorenih vrata u Zavodu za javno zdravstvo u Bjelovaru pa se tako građani danas mogu cijepiti bez najave i naručivanja od 9 do 12 sati te od 15 do 19 sati.

8:25 Stožer civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije obavještava javnost kako je nakon pristiglih nalaza na području Koprivničko-križevačke županije potvrđen jedan novi slučaj bolesti COVID-19.

Na području županije trenutačno su aktivna 24 slučaja bolesti COVID-19, ozdravilo je sedam osoba, a na bolničkom se liječenju trenutačno nalaze tri osobe.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene