Obavijesti Video Pretražite Navigacija
sve veći problem

Domaći iznajmljivači jedva su čekali Ferragosto, no dočekali su otkazivanja Talijana: "Svaki dan primamo po 5, 6 otkaza rezervacija"

Turisti, ilustracija - 1
Turisti, ilustracija - 1 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Turisti, ilustracija - 1 Turisti, ilustracija - 1 Foto: DNEVNIK.hr Turisti, ilustracija - 2 Turisti, ilustracija - 2 Foto: DNEVNIK.hr Turisti, ilustracija - 3 Turisti, ilustracija - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Turisti, ilustracija - 4 Galerija 1/4 >>
Odluke Italije, Srbije i Austrije zakomplicirale su život turističkim radnicima u Hrvatskoj, a čelnici istarskih gradova poslali su dramatičan apel premijeru.

Odluke susjeda zakomplicirale su Hrvatskoj i njezinim turistima život. Austrija nas smatra visokorizičnom zemljom. Srbija i Italija pri ulasku iz Hrvatske traže negativan test na koronu, a to je dovoljan razlog da Talijani otkazuju rezervacije.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nakon više mjeseci Na popis dodajte negativan test: Nakon popuštanja mjera Slovaci pohrlili u šoping, u crkve, frizerske salone Slika nije dostupna 'Kamen, krš i maslina' VIDEO Koronaparty uz hit Mate Bulića usred Zagreba: "Sve mjere ispadaju farsa. Što da mislimo mi koji ih se pridržavamo?"

"Nažalost, nakon te objave se osjetio pad i otkaz rezervacija jer nikome nije ugodno da uz rezervaciju koju plaća i smještaj i troškove koje ima i plaćati sam test na povratku“, kaže Tomislav Fain, predsjednik Udruge putničkih agencija.

A Ferragostu su se veselili i domaći iznajmljivači.

"Trenutno najviše otkazuju Talijani, svaki dan primamo po jedno 5-6 otkaza rezervacija. I to je sigurno sad jedan problem koji će se provlačiti kroz 8. mjesec“, rekao je Daniel Radeta iz Udruge iznajmljivača privatnog smještaja Zadar.

Talijani najviše posjećuju Istru, a eurozastupnik Valter Flego osudio je ovakvu odluku. Iz Istre je upućen i apel premijeru da razgovara s talijanskim kolegom.

"Neki gosti su baš odlučni u svojoj namjeri da ipak dođu unatoč odluci talijanske vlade. Ali ih je onda naravno zanimalo gdje mogu napraviti test“, kaže Tomislav Korošec, direktor hotela.

Zbog odluke talijanske vlade danas su epidemiolozi testirali turiste na Cresu i Malom Lošinju. Talijanski turisti bili su dobro raspoloženi.

"Vidim da ljudi nose maske na javnim prostorima, u trgovinama. Osjećam se sigurno“, kaže Simone iz Italije.

"Smatram da je to uredu napraviti test jer ću biti sigurna da se vraćam zdrava u Italiju“, rekla je Antoaneta.

Dok se nekima otkazuje, u Dubrovniku nisu ni bukirani. Grad je na koljenima, a dodatno ga je pogodila mjera o radu klubova do ponoći.

"Inače poštujemo sve mjere i trudimo se provoditi sve mjere koje su dosad propisivane od strane stožera, ali mislim da je ova mjera za našu županiju pretjerana“, kaže Ante Vlašić, predsjednik Udruge ugostitelja Dubrovnik.

Ističe kako je Dubrovačko-neretvanska županija jedna od najsigurnijih.

"Mislim da bi iz tog razloga i grad i županija trebali reagirati i tu odluku donijeti na razini županije, a ne na nacionalnoj razini“, dodao je Vlašić.

Isto smatraju i na Kvarneru. Traže selektivnu primjenu mjere. U Dubrovnik bi ove godine mogli maturanti, jer su otkazali inozemna putovanja.

"Tu imamo da je jedan manji broj srednjih škola zamijenio destinaciju znači Španjolsku ili Grčku sa Hrvatskom i isto tako oni trenutno borave na svom maturalnom putovanju", rekao je Tomislav Fain.

Veći dio ekskurzija odgođen je za proljeće, ili neka epidemiološki - povoljnija vremena.

"A veći dio tih maturalnih srednjoškolskih putovanja je prebačen za proljeće kada očekujemo puno bolju epidemiološku situaciju“, kaže Fain.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene