Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Obilježava se Dan Srca

Kardiolog za Dnevnik Nove TV: "U nekoliko slučajeva COVID je ostavio posljedice na srce onih koji su ga preboljeli, u pravilu kod ove skupine pacijenata"

Goran Krstačić i Sanja Vištica - 3
Goran Krstačić i Sanja Vištica - 3 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Goran Krstačić i Sanja Vištica - 2 Goran Krstačić i Sanja Vištica - 2 Foto: DNEVNIK.hr Goran Krstačić i Sanja Vištica - 3 Goran Krstačić i Sanja Vištica - 3 Foto: DNEVNIK.hr Goran Krstačić i Sanja Vištica - 1 Goran Krstačić i Sanja Vištica - 1 Foto: DNEVNIK.hr +0 Goran Krstačić i Sanja Vištica - 4 Galerija 1/4 >>
Danas se obilježava Dan srca, a kardiovaskularne bolesti su u vrhu ljestvice smrtnosti u Hrvatskoj. Samo prošle godine u Hrvatskoj je od njih preminulo gotovo 23 tisuće ljudi.

O situaciji su drugim bolestima i stanjima kod pacijenata u jeku pandemije koronavirusa reporterka Dnevnika Nove TV Sanja Vištica razgovarala je s kardiologom prim. dr. sc. Goranom Krstačićem.

Pročitajte i ovo Ilustracija JN.1 Dobro proučite! Ovih osam simptoma povezuje se s novom varijantom koronavirusa Slika nije dostupna dugotrajne posljedice Upozorenje svima koji su preboljeli koronu: Ovo su simptomi zbog kojih se odmah treba javiti liječniku

Na pitanje preskaču li ljudi preventivne preglede zbog pandemije koronavirusa, primarijus Goran Krstačić odgovara potvrdno.

„Ova ugroza nas je zatekla i da, svjedočili smo zanemarivanju zdravlja. Sad smo već navikli na suživot s virusom i da se, uz poštivanje epidemioloških mjera, vraćamo u normalan život i to mi liječnici vidimo u svakodnevnom radu“, kaže Krstačić.

Rekao je kako je primjećeno da osobe koje su preboljele COVID imaju posljedice na zdravlju srca.

„Iz studija koje su napravljene iščitali smo tu poveznicu, da COVID ostavlja posljedice na samom srčanom mišiću i osrčju, a nekoliko je takvih sporadičnih slučajeva bilo i u Hrvatskoj i to u pravilu kod nešto mlađih ljudi“, kaže Krstačić i dodaje kako će se ta veza definitivno morati bolje istražiti.

„Jako smo fokusirani i na COVID, što je i opravdano, ali ne smijemo zaboraviti i druge bolesti, kardiovaskularne, onkološke, kronične jer one se i dalje javljaju, a zanemarivanjem i ne odlaženjem na preglede može doći do povećanja broja oboljelih“, kaže.

Ocijenio je da je hrvatsko zdravstvo dobro i stabilno.

„Dozvolite da i ova ugroza COVID-a izvuče najbolje iz zdravstvenog sustava i nas dionika zdravstva“, poručuje primarijus Krstačić.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene