Ilustracija (Foto: Getty Images)
Ilustracija (Foto: Getty Images) Foto: Getty Images

Javni bilježnici prilikom solemnizacije aneksa ugovora o kreditu tijekom trajanja pandemije COVID-a 19 primjenjuju snižene tarife prema kojima im pripada najviša moguća nagrada od 400 kuna za kredite iznad 550.000 kuna, dok najniža nagrada iznosi 125 kuna.


Primjerice, za iznos kredita u vrijednosti od 75 do 100 tisuća kuna, iznos nagrade javnom bilježniku za solemnizaciju aneksa ugovora prema aktualnoj tarifi iznosi 156,25 kuna uz 25 posto PDV-a te pripadajuće pristojbe koja se uplaćuje u korist državnog proračuna, priopćila je u ponedjeljak Hrvatska javnobilježnička komora (HJK).

Vezani članci Zdenko Adrović Od 1. rujna velika promjena na tekućim računima: Šef udruge banaka objasnio detalje Ilustracija Zadnja prilika prije šoka? Veliki broj građana odlazi u banke i traži kredite

Trošak solemnizacije aneksa ugovora sastoji se od nagrade javnom bilježniku, koja prema toj tarifi iznosi 25 posto od redovne nagrade, pripadajućeg PDV-a i javnobilježničke pristojbe koja se naplaćuje u korist državnog proračuna.

Prema riječima predsjednice Komore Zvijezdane Rauš Klier ta je odluka donesena u dogovoru Ministarstva pravosuđa i HJK.

"Javni bilježnici u RH svjesni su situacije, ekonomskih i životnih prilika u kojima su se našli naši građani i poslovni subjekti, a uzrokovani su pandemijom virusa Covid-19. Osjećamo profesionalnu i moralnu obvezu da im koliko je to moguće olakšamo taj teret i pokažemo maksimalnu empatiju i socijalnu osjetljivost u ovom, za sve, teškom razdoblju", ističe u priopćenju predsjednica Hrvatske javnobilježničke komore.

Prema prošlotjednim podacima Hrvatske udruge banaka gotovo 30 tisuća građana i 9,5 tisuća pravnih osoba podnijelo je zahtjev za moratorijem na otplatu kreditnih obveza, uslijed negativnih posljedica koronavirusa na njihove prihode i poslovanje. Najveći broj podnesenih zahtjeva odnosi se na nenamjenske kredite, a manji udio na stambene kredite. (Hina)

Dnevnik

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju