Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Preminulo 7 milijuna ljudi

Gdje je i kako nastao virus koji nam je okrenuo živote naopako? Poznati rezultati istrage američkih obavještajaca

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Američke obavještajne agencije nisu pronašle izravne dokaze da je koronavirus izbio iz kineskog laboratorija, stoji u izvješću.

Većina američkih obavještajnih agencija slaže se da koronavirus nije genetski modificiran niti laboratorijski prilagođen.

Kina je oštro odbacila teoriju o curenju virusa iz laboratorija.

Izvješće ODNI-ja objavljeno je u petak navečer, nakon što je Kongres u ožujku usvojio zakon kojim se američkim obavještajnim službama daje 90 dana da deklasificiraju ono što znaju o Institutu za virusologiju Wuhan (WIV).

"Središnja obavještajna agencija i još jedna agencija i dalje nisu u mogućnosti utvrditi točno podrijetlo pandemije COVID-a, s obzirom na to da se obje (prirodne i laboratorijske) hipoteze oslanjaju na značajne pretpostavke ili se suočavaju s izazovima s proturječnim izvješćima", navodi se u izvješću napisanom na 10 stranica.

Četiri agencije vjeruju da je virus prešao sa životinja na ljude, stoji u nalazima. Druge dvije agencije - Ministarstvo energetike i FBI - i dalje vjeruju da je virus procurio iz laboratorija. Sve američke obavještajne agencije slažu se da COVID-19 nije napravljen kao biološko oružje, stoji u izvješću.

Pročitajte i ovo Afrička svinjska kuga - 2 Brzo se širi Vrsta kuge stigla do Hrvatske, prenose je komarci, muhe, ali i - gume: "Štete su ogromne"

Rečeno je da su WIV i kineska vojska surađivali u radu na koronavirusima za potrebe javnog zdravlja, ali ne i na bilo kakvim infekcijama koje bi vjerojatno mogle izazvati COVID-19.

No u izvješću se također navodi da su znanstvenici s WIV-a napravili "himere" ili kombinacije koronavirusa i koristili tehnike obrnutog genetskog kloniranja koje bi mogle sakriti namjerne promjene.

Pročitajte i ovo Stype, Implodirana podmornica - 1 implozija podmornice VIDEO Kako izgleda implozija? Stručnjak objašnjava: "Ona se sva stisnula i ništa od njih nije ostalo"

Nalazi govore da neki istraživači vjerojatno nisu koristili odgovarajuće mjere biološke sigurnosti prije pandemije. Odgovarajući na izvješće, John Ratcliffe, bivši direktor američke Nacionalne obavještajne službe pod bivšim predsjednikom Donaldom Trumpom, optužio je administraciju predsjednika Joea Bidena za kontinuirano zamagljivanje, prenosi BBC.

"Curenje iz laboratorija jedina je teorija koju podupiru znanost, inteligencija i zdravi razum", zaključio je Ratcliffe u izjavi. Neki stručnjaci kažu da se pravo podrijetlo COVID-a, koji je ubio gotovo sedam milijuna ljudi diljem svijeta, možda nikada neće saznati.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene