Obavijesti Video Pretražite Navigacija
implozija podmornice

VIDEO Kako izgleda implozija? Stručnjak objašnjava: "Ona se sva stisnula i ništa od njih nije ostalo"

Aktualno Galerija Stype, Implodirana podmornica - 1 Stype, Implodirana podmornica - 1 Foto: DNEVNIK.hr Stype, Implodirana podmornica - 2 Stype, Implodirana podmornica - 2 Foto: DNEVNIK.hr Implozija podmornice, ilustracija - 1 Implozija podmornice, ilustracija - 1 Foto: DNEVNIK.hr Implozija podmornice, ilustracija - 2 Implozija podmornice, ilustracija - 2 Foto: DNEVNIK.hr +3 Implozija podmornice, ilustracija - 3 Galerija 1/8 >>
Turističkoj podmornici Titan nije bilo spasa. Putnici su izgubili život uslijed implozije, koja ipak ima nešto zajedničko s eksplozijom - događa se u trenu. Reporterka Dnevnika nove TV Anja Perković razgovarala je o tome sa stručnjacima.

Kontakt s podmornicom Titan, koja je krenula u obilazak Titanica, izgubljen je u nedjelju, sat i 45 minuta nakon zarona.

Podmornica duljine 6,7 metara izgubila je kontakt s obalnom stražom točno 15 minuta prije nego što je trebala doći do Titanica. Pretpostavlja se da je zbog pritiska došlo do implozije, odnosno rasprsnuća.

Titan je krenuo prema Titanicu i tamo ostao, a nesreća se očito i nije mogla spriječiti. "Popustila je konstrukcija čvrstog trupa podmornice, najvjerojatnije uslijed zamora materijala i zbog velikog pritiska došlo je do implozije - ona se sva stisnula i nije ništa od njih ostalo", rekao je za Dnevnik Nove TV Mislav Brlić, direktor tvrtke za izgradnju.

Pročitajte i ovo Nesreća sa hitnom pomoći na Bundeku, ilustracija - 3 Zatražen istražni zatvor Otac pregažene djevojke na Bundeku iznio svoju stranu priče: "Nisu bili alkoholizirani, nisu snimali priloge"

I nestali su u trenu. Proces implozije suprotan je eksploziji. Na većoj dubini veći je i pritisak vode. Na 10 metara dubine dobije se jedan atmosferski pritisak. Silinu implozije slikovito objašnjava fizičar Saša Ceci.

"Sjećate se priljepaka za krpe i ručnike - rade na vakuum. Ako ste ikad probali s pločice ako je dobro učvršćena potegnuti, popriličnu silu upotrijebimo i ne možemo nikako odvojiti, a to je samo jedna atmosfera. Tamo ih ima 400 i guraju na svaki dio podmornice izvana", objasnio je.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković, Ana Brnabić Prvi službeni posjet Plenković nakon sastanka s Brnabić: ''Smatramo da se stvara ozračje da počnemo rješavati pitanja koja nas opterećuju''

Petero putnika krenulo je samouvjereno u ekspediciju koja ih je stajala života.

"Svaki naš objekt koji napravimo testiran je na neka opterećenja, neke dubine i stalno se testira jesu li se pojavila još neka oštećenja. Tu je sigurnost najvažnija", dodao je Ceci.

Pretpostavlja se da podmornica nije imala sve potrebne sigurnosne mjere. Za turističke podmornice u većini svijeta vrijede ista jasna i rigorozna pravila. Osim u posljednjem slučaju.

"Oni su iskoristili činjenicu da su tu međunarodne vode i tu im nitko ništa nije mogao zabraniti niti ih nadzirati", objasnio je Brlić.

I stručnjak koji je radio na podmornici Titan nije dao zeleno svjetlo za veću dubinu i pod cijenu otkaza.

"Uvijek je na površini jedan prateći brod koji ima barokomoru i spojen je kablovima na turističku podmornicu. Uvijek mora biti komunikacija, ovdje ničega od toga nije bilo", nastavio je Brlić.

Sigurnosne mjere imale su čak i podmornice muzejskog primjerka, posebna odijela i komunikaciju u slučaju opasnosti. Po svim uputama struke radi se i moderna podmornica za 48 putnika koja će istraživati hrvatsko podmorje, ali nikako na četiri tisuće metara - već najviše do 60 metara dubine.

 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene