Pavle Kalinić
Pavle Kalinić Foto: DNEVNIK.hr

Pavle Kalinić kazao je da može nabaviti 500.000 doza Pfizerova cjepiva, ali da iz Ministarstva nitko nije pokazao interes.


Iz Ministarstva zdravstva danas su se oglasili o navodima Pavla Kalinića, pročelnika Ureda za upravljanje u hitnim situacijama Grada Zagreba, koji je ustvrdio kako može nabaviti 500.000 doza Pfizerova cjepiva te da je kontaktirao resorno ministarstvo, ali ondje "nitko nije pokazao interes. To će cjepivo završiti negdje drugdje. Da je gradonačelnik živ, sigurno bi već cijepio na Trgu bana Jelačića. Nitko nije zainteresiran za tih 500.000 doza", prenosi N1.

Vezani članci Ivana Pavić Šimetin Zamjenica ravnatelja HZJZ-a potvrdila da će Hrvatska 20. prosinca dobiti cjepivo za djecu: Doznajte hoće li i njima trebati COVID potvrde Koronavirus u Africi, ilustracija EK će ograničiti letove iz jedne države zbog nove varijante koronavirusa: ''Predloženo je aktiviranje izvanrednih ovlasti''

Priopćenje Ministarstva zdravstva prenosimo u cijelosti.

"Potaknuti medijskim napisima o inicijativi gdina Pavla Kalinića, koji navodi da je nabavio 500.000 doza cjepiva Pfizer preko kontakata Grada Zagreba te ih ponudio Ministarstvu zdravstva, ističemo kako smo uputili gospodina Kalinića na Nastavni zavod za javno zdravstvo Grada Zagreba 'Andrija Štampar' koji je najmjerodavniji sugovornik po ovom pitanju.

Napominjemo kako Republika Hrvatska nabavlja cjepiva pa tako i od tvrtke Pfizer, u skladu s uvjetima i odredbama Sporazuma o zajedničkoj nabavi cjepiva protiv bolesti COVID – 19 koji je u ime država članica, pa tako i u ime Hrvatske, potpisala Europska komisija. Svaka eventualna preraspodjela doza cjepiva između država članica, treba se odvijati u dogovoru s državama članicama, tvrtkom Pfizer i Europskom komisijom.

Slijedom toga, Ministarstvo zdravstva postupa sukladno gore navedenoj proceduri te nije u mogućnosti samoinicijativno nabavljati i distribuirati cjepiva.

Podsjećamo gospodina Kalinića kako je nakon niza razgovora vođenih na razini premijera kao i pregovora na Odboru stalnih predstavnika u Bruxellesu, za Hrvatsku osigurano dodatnih 747 tisuća doza cjepiva Pfizer–BioNTech do kraja lipnja ove godine. Ujedno, Europska komisija u dogovoru s članicama EU-a radi na ubrzanju isporuke i osiguraju dodatnih doza Pfizera za drugo tromjesečje ove godine."

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju