Koronavirus u Češkoj
Koronavirus u Češkoj Foto: Afp

Češka vlada u petak je odustala od planova da od sljedećeg tjedna možda otvori trgovine koje ne prodaju osnovne potrepštine jer su zbog porasta broja novozaraženih koronom bolnice i dalje pod pritiskom.


Ministar industrije Karel Havliček objavio je odluku na Twitteru. "Situacija s pandemijom nije dobra, britanski soj širi se i dalje. To je razlog zbog kojega smo odlučili zasad ne otvarati zatvorene trgovine", rekao je Havliček te dodao da će vlada raspravljati o otvaranju trgovina ponovo idući tjedan.

Vezani članci Mario Jurić: Glasačko mjesto u Dubrovniku - 3 Već drugi izbori u vrijeme pandemije: Kako izaći na birališta uz minimalnu opasnost od zaraze koronavirusom Koncert Zajednica industrije događanja priprema ustavnu tužbu protiv odluka Nacionalnog stožera

Država s 10,7 milijuna stanovnika trenutačno ima najvišu stopu zaraze te je prijavila 968 novih slučajeva na 100.000 ljudi u dva tjedna, prema podacima Europskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC).

Manjinska vlada premijera Andreja Babiša suočila se s kritikama oporbe i skupina građana zbog kaotičnog upravljanja i nepostojanosti u pandemiji, ali i sve jačim zahtjevima za ublažavanjem ograničenja. 

Vlada je od ponedjeljka razmišljala o otvaranju trgovina. Planira djelomično otvoriti škole kako bi se mnoga djeca vratila u učionice u ožujku.

Bolnice su međutim imale preopterećene kapacitete proteklih tjedana.

Od petka ujutro u cijeloj je zemlji bilo dostupno 14 posto kapaciteta kreveta za intenzivnu njegu, uključujući 149 mjesta za pacijente s COVID-om.

U ozbiljnom stanju je 1258 oboljelih od COVID-19, što je više nego na vrhuncu u studenome.

Ministar zdravstva Jan Blatny rekao je u srijedu da bi češke bolnice za dva do tri tjedna mogle biti preplavljene oboljelima od koronavirusa te objavio najstrože upozorenje do sada.