Koronavirus u Češkoj
Koronavirus u Češkoj Foto: Afp

Češki ministar zdravstva je pozvao svoje sugrađane da se ponašaju odgovorno i pridržavaju mjera zaštite od koronavirusa, upozoravajući da bi se stanje moglo pogoršati za nekoliko tjedana.


Ako kolektivno ne zaustavimo prijenos virusa, rekao je Jan Blatny, stanje širom zemlje nalikovat će stanju u trenutnim žarištima "za dva do tri tjedna", upozorio je u srijedu.

Vlada je u velikoj mjeri zatvorila okruge Cheb, Sokolov i Trutnov, a Blatny nije isključio primjenu sličnih pristupa vezano za druga žarišta. Kaže kako se povećani val zaraze širi sa zapada prema istoku zemlje. Dodao je da je zdravstveni sustav na granici svojih kapaciteta.

Požar obiteljske kuće u Dankovcu Požar u obiteljskoj kući u Zagrebu, tročlana obitelj ostala bez doma

Vlasti su u srijedu izvijestili o 12.486 novih slučajeva zaraze koronavirusom u posljednja 24 sata, više nego bilo koji drugi dan od početka siječnja. Od samog početka pandemije zabilježeno je 18.596 smrtnih slučajeva povezanih sa korona virusom.

Unatoč rizicima, ministar trgovine Karel Havliček radio je pritisak da se sljedećeg tjedna otvore trgovine, a za prodavače je uveo obvezno nošenje medicinskih FFP2 maski.

Andrej Plenković Plenković o ruskom cjepivu: "Uspostavili smo kontakte, želimo rezervirati cjepivo, ali i biti odgovorni. Cijena? Još nije određena"

Žbuka sa zgrada na ulicama Zagreba Odroni sa zagrebačkih zgrada su svakodnevni, vatrogasci svaki dan imaju 10-ak intervencija

Neki ublažavanje mjera poput otvaranja trgovina vide kao apsolutnu ludost, rekao je premijer Andrej Babis za novinsku agenciju CTK.