Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Repatrijacijjski letovi

Grlić Radman iznio detalje o načinu povratka stotina Hrvata iz inozemstva

Stotine Hrvata u subotu se vraća kući iz Portugala, Španjolske, Italije i Švedske o svom trošku komercijalnim letovima Croatia Airlinesa jer se moraju pokriti operativni troškovi putovanja, rekao je u četvrtak šef hrvatske diplomacije Gordan Grlić Radman.

Najviše Hrvata, većinom studenata, dolazi iz Španjolske, njih između 150 i 200. Iz Portugala ih stiže nešto manje, a iz Italije od 60 do 120 ljudi, kaže ministar i dodaje da se razmatra mogućnost repatrijacije građana trajektom iz Ancone do Zadra.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna sezonski radnici Grlić Radman: "Sutra se vraća između 90 i 100 Hrvata iz Tirola koji su ostali bez posla" Slika nije dostupna Ići će se preko Zagreba Croatia Airlines zbog koronavirusa obustavlja međunarodne linije sa Splitom, Dubrovnikom i Rijekom

"Naša je dužnost brinuti se za sigurnost naših građana i pomoći im u povratku kući", ističe Grlić Radman.

Zbog toga su uvedeni izvanredni "komercijalni repatrijacijski letovi", a ministar kaže da se moraju pokriti operativni troškovi putovanja.

"Zrakoplovi iz Zagreba lete prazni, a svakako nam je u interesu izaći u susret što većem broju zainteresiranih, a opet poštivati razmak sjedenja. Svi moraju imati zaštitne maske i rukavice", rekao je Grlić Radman.

Riječ je o tri leta na relaciji Zagreb-Rim-Zagreb, Zagreb-Lisabon-Madrid-Zagreb te Zagreb-Stockholm-Zagreb. Karte se mogu osigurati preko putničke agencije "Obzor", tvrtke kćeri Croatia Airlinesa.

Grlić Radman kaže da je ova kriza, nakon ekonomske i migrantske, još jedan test za "demonstriranje solidarnosti i jedinstva".

"Siguran sam da će iz ove krize EU izaći jača jer EU nema alternative", smatra hrvatski ministar.

Zemlje EU-a zauzimaju različite pristupe u borbi protiv koronavirusa.

Hrvatska neutralna prema Orbanu

Mađarski premijer Viktor Orban osigurao si je veće ovlasti unutar "koronazakona" koji su kritizirale europske institucije i skupine za ljudska prava.

Grlić Radman kaže da Hrvatska "kao zemlja koja predsjeda Vijećem EU-a neutralni posrednik koji treba zastupati interese svih zemalja članica".

Trinaest zemalja članica EU potpisalo je u srijedu zajedničku izjavu u kojoj ističu da mjere u borbi protiv pandemije koronavirusa moraju biti vremenski ograničene, razmjerne i pod redovitim nadzorom.

Ministar zemlje predsjedateljice EU-om kaže da je upoznat s time, ali podsjeća da je "običaj da se zemlja predsjedateljica ne pridružuje niti jednoj izjavi već ujedinjuje sve interese".

Hrvatska nije bila potpisnica ni posljednje Zajedničke deklaracije Prijatelja kohezije o novom višegodišnjem financijskom okviru, iako je članica te neformalne skupine, kao ni "non papera" kojim je zatraženo proširenje EU-a na zapadni Balkan, iako Hrvatska zagovara europsku integraciju i uključila ju je u prioritete šestomjesečnog predsjedanja, rekao je. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene