Obavijesti Video Pretražite Navigacija
problemi s platformom

Riječki epidemiolog o Beroševim prozivkama: "Očito smo krivi jer nismo bili dovoljno glasni kad smo tražili informatizaciju"

Aktualno Galerija +0 Dobrica Rončević, epidemiolog NZZJZ PGŽ Galerija 1/1 >>
Ministar Vili Beroš odgovornost prebacuje na obiteljske ljiečnike i Županijske zavode. Dobrica Rončević, epidemiolog NZZJZ Primorsko-goranske županije pojasnio je Katarini Jusić kako izgleda stanje u Rijeci oko cjepiva i platforme.

Kažu, svoj su rad organizirali najbolje kako su mogli i znali sami i to kako bi procijepili što više građana. Ministar Vili Beroš odgovornost prebacuje na obiteljske liječnike i Županijske zavode. Osjeća li se odgovornim, Dobrica Rončević, epidemiolog NZZJZ Primorsko-goranske županije, kaže da na neki način - da.

''Očito mi kao županijsko zavodi za javno zdravstvo, nositelji preventivne medicine nismo bili dovoljno uvjerljivi i glasni kada smo od početka pandemije tražili informatizaciju javnog sustava koji bi nam omogućio pomoć za obavljanje posla'', istaknuo je Rončević.

Nisu se oslanjali na platformu Cijepise. ''Nismo se oslanjali na tu platformu. Provodili smo prvu i drugu fazu cijepljenja gdje se dogovor i cijepljenje odvijalo u pojedinim objektima, primjerice domovima za starije. Platforma nam se učinila mogućom alternativom za pozivanje pacijenata koji nisu svrstani u određene prioritetne liste'', pojasnio je Rončević.

Je li platforma radila je na principu najbržeg prsta? ''Bojim se da je tako, dok je bila stavljena u funkciju, je tako izgledalo. Vidjeli smo iz nekih iskustava da se i dogodilo to da nije po prioritetima bilo upućivano putem platforme na punktove'', kazao je Rončević.

Pročitajte i ovo Dino Goleš CIJEPISE.ZDRAVLJE.HR Nakon brisanja građana iz platforme za cijepljenje: "Vremena je sve manje, a greške sve češće"

Pročitajte i ovo Bolnica, ilustracija TKO KONTROLIRA SUSTAV? Dugovi, liste čekanja, nedostatak liječnika... Hoćemo li ikad dočekati zdravstvenu reformu ili ćemo samo pretakati iz šupljeg u prazno

Građani su zbunjeni oko platforme, a Rončević savjetuje za starije od 65 godina, kao i kroničnim bolesnicima javljanje obiteljskim liječnicima koji vode računa o prioritetima. ''Uskoro ćemo imati dovoljno velike količine da će vrlo brzo svi doći na red, ali isto tako ćemo moći cijepiti i ostale prioritetne skupine koje ćemo prema subjektima - škole ili slično, pozivati na način koji ne podrazumijeva pozivanje preko platforme'', istaknuo je.

Što se mladih osoba tiče, kaže Rončević da mu je teško reći što je najbolji način. ''Treća faza će podrazumijevati cijepljenje prioritetnih skupina među mlađima i zdravima, ali od posebnog društvenog i gospodarskog interesa'', zaključio je u razgovoru za Dnevnik Nove TV Dobrica Rončević s Katarinom Jusić.

 

 

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene