Obavijesti Video Pretražite Navigacija
najavila izmjene zakona

Kad će matura? Ministrica Divjak objavila koji su najizgledniji termini za polaganje obaveznih predmeta

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak izjavila je u petak kako je najizglednije da će se obvezni predmeti državne mature polagati od 8. do 29. lipnja te je najavila izmjene Zakona o odgoju i obrazovanju koje će gimnazijalcima omogućiti završnost.

Najizgledniji je scenarij da se obvezni predmeti državne mature polažu od 8. do 29. lipnja i o tome razgovaramo s epidemiolozima, kako bismo zadovoljili uvjete da se obvezni dio državne mature provede, poručila je ministrica Blaženka Divjak maturantima u videu objavljenom na njezinoj stranici na Facebooku.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna razumije teškoće i izazove Ministrica Blaženka Divjak otkrila veliku novost za polaganje državne mature: ''Želim vam svima da se dobro pripremite'' Slika nije dostupna uoči videokonferencije Divjak otkrila koji je prvi scenarij polaganja mature: ''Svi dijelimo iste brige''

Taj je dio važan jer predstavlja završnost za gimnazijalce, koji bez polaganja obveznih ispita na državnoj maturi ne mogu završiti srednju školu, kazala je Divjak.

Drugi dio državne mature, izborni predmeti, važan je zbog upisa na visoka učilišta, no tu se traži balans kako bi se vidjelo što je nužno da se upisi provedu, a da se pritom maturante ne optereti previše te da se ne prekrše epidemiološki uvjeti, rekla je ministrica i dodala da se o tome pokušava razgovarati s rektorima i dekanima.

Napomenula je da je s nekim rektorima i dekanima obavila neformalne konzultacije, s nekima ih čeka te je apelirala na Rektorski zbor da se ove konzultacije obave na vrijeme. Divjak je istaknula da se maturantima mora osigurati završnost, bez obzira na to kakva bila situacija s epidemijom. Da bi se u tome uspjelo, najavila je da će sljedeći tjedan na sjednici Vlade biti izmjene Zakona o odgoju i obrazovanju koje će omogućiti "sigurnosnu mrežu" kako bi se osigurala završnost za gimnazijalce, a s tim u vezi i mogućnost upisa na visoka učilišta te uspješnost na tržištu rada. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene