Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zasad bez ocjene

Čekaju se nalazi obdukcije i drugih analiza u slučaju smrti 33-godišnjaka koji je cijepljen AstraZenecom

Hrvatska agencija za lijekove i medicinske proizvode u srijedu je zaprimila prijavu sumnje na nuspojavu sa smrtnom posljedicom kod 33-godišnje osobe koja je primila cjepivo AstraZenece. Zbog slučaja je sazvan hitan sastanak predstavnika HALMED-a, HZJZ-a i ministra zdravstva.

Kako je su izvijestili iz HALMED-a, u kontaktu su sa zdravstvenom ustanovom u kojoj je slučaj zabilježen, a zatražena je i dodatna dokumentacija, koja je stigla tijekom jučerašnjeg poslijepodneva. Osoba je preminula 12 dana nakon primjene cjepiva, a u prvoj prijavi navedena je trombocitopenija, odnosno manjak trombocita, i krvarenje.

Pročitajte i ovo Ministar zdravstva Vili Beroš Na društvenim mrežama Beroš zahvalio zagrebačkim obiteljskim liječnicima: "Ostvarili su 98 posto odaziva prijavljenih i osigurali cjepivo" Slika nije dostupna četiri osobe umrle Još jedna europska zemlja produljila obustavu primjene AstraZenece: "Sumnjamo na vezu cjepiva i teških nuspojava"

Uz dodatnu dokumentaciju koja je zaprimljena, čeka se i nalaz obdukcije nakon čega će se moći donijeti ocjena o tome jesu li zabilježene nuspojave povezane s primjenom cjepiva AstraZenece. U prijavi nuspojave sa smrtnim ishodom nije bilo navedeno je li osoba imala ranijih dijagnoza. Na to pitanje odgovor nije dao niti ministar Beroš. 

"Nisam upoznat sa aposlutno svim detaljima, jasno je da su HALMED i HZJZ zatražili svu dokumentaciju koja naravno uključuje i dokumentaciju njegovog stanja prije cijepljenja, što je od osnovne važnosti", napominje ministar. 

Prema njegovim riječima, osim nalaza obdukcije potrebno je pričekati i nalaze još nekih analiza koje uključuju i mikroskopske preglede tkiva i stanica. O slučaju je obaviještena i Europska agencija za lijekove.

"EMA kontinuirano prati nuspojave za sva cjepiva na razini EU-a, pa tako i analizira sve aspekte cijepljenja AstraZenecom. O svim nalazima stručno-znanstvenih analiza, bilo domaćih, bilo međunarodnih tijela, hrvatska javnost bit će pravovremeno izvještena", poručuje ministar. 

Obdukcija bi trebala biti započeta danas, no vjerojatno neće biti danas i dovršena.

Podsjetimo, zbog sličnih prijava na nuspojave dio europskih zemalja privremeno je obustavio primjenu cjepiva proizvođača AstraZeneca. Hrvatska to zasad nije učinila i nastavlja građane cijepiti cjepivom britansko-švedskog proizvođača, kojeg je najviše i naručila. Prema posljednjim informacija, sve je više građana koji odustaju od dogovorenih termina za cijepljenje AstraZenecom. Prema riječima ravnatelja HZJZ-a Krunoslava Capaka, takvih je oko 30 posto.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene