Još aktualna ministrica obrazovanja Blaženka Divjak objavila je dramatične projekcije koliko bi ljudi moglo završiti u samoizolaciji ako nastava najesen bude u školama.

Galerija


''Evo, tek sam treći dan u samoizolaciji i cijelo vrijeme radim na daljinu. Čak sudjelujem i na sastancima ministara znanosti država članica EU-a, sada ionako gotovo sve ide putem videokonferencija. Kad radimo od kuće, potrebno je naći mjesto koje ima stabilan bežični prijenos podataka, ali i da nije prozor iza nas ili nepospremljene police i stolovi kada se javljamo videovezom'', počela je svoj osvrt ministrica Blaženka Divjak.

Vezani članci Josip Aladrović Ministar za Dnevnik Nove TV nakon sastanka s ugostiteljima: "Nismo očekivali ovakav rasplet, ali ne bojimo se prosvjeda'' Sjednica Vlade - 5 Ministar Beroš o mjerama i kaznama: "Svi koji žele dobro prijavit će nedozvoljena okupljanja"

Kaže da je trenutačno u samoizolaciji 5000 ljudi, a da se može očekivati da samo u jednom polugodištu u samoizolaciji završi čak 50.000 ljudi, i to ako situacija ne bude gora nego što je sada.

''Među njima će biti tisuće učenika, studenata i nastavnika koji će barem dva tjedna provesti kod kuće. Samo od 26. 6. do 10. 7., znači u 15 dana, zaražena su 72 učenika u dobi od 6 do 18 godina, to znači da bi 70 razreda bilo u samoizolaciji da je trajala nastava u školama'', ocijenila je.

''Kako je zapravo nas desetak iz MZO-a završilo u samoizolaciji? Prošli smo tjedan proveli manje od školskoga sata s osobom kojoj je nekoliko dana poslije utvrđena zaraza koronavirusom u prostoriji veličine prosječne učionice i držali propisani razmak, ali nismo nosili maske. Dakle, lako je završiti u samoizolaciji'', napisala je ministrica i zaključila da to pokazuje da će takvih slučajeva u školama i na visokim učilištima biti dosta, i kod učenika i kod nastavnika.

Kako osigurati provođenje nastave?

''S jedne strane, škole i visoka učilišta ne treba zatvarati ako se mogu osigurati uvjeti za učenje i poučavanje u fizičkom okruženju jer pretpostavka je da većina bolje i poučava i uči 'uživo', a i pitanje je gdje će biti mala djeca dok roditelji rade. S druge strane, treba svima osigurati pravo na obrazovanje, a ne samo onima koji će smjeti biti u školama. Naime, nije vjerojatno da će svi moći biti u učionicama, što zbog prostornog ograničenja kako bi se osigurao potreban razmak, a što zbog toga što će mnogi učenici i nastavnici zbog samoizolacije trebati ostati kod kuće'', opisala je.

Blaženka Divjak (Foto: Pixsell,Hrvoje Jelavic)
Nastava na daljinu Foto: Marin Tironi/Pixsell

Dodaje da očekuju da kod kuće ostanu i cijeli razredi. ''Očekujemo također da će ostati u samoizolaciji i, primjerice, nastavnik Matematike, a zamjene neće biti te treba osigurati da i taj nastavnik, jer je zdrav, izvodi nastavu. Dakle, mješoviti model iz Akcijskog plana provedbe nastave na daljinu ujedno je onaj za koji se trebamo pripremati na svim razinama obrazovanja'', objašnjava.

Blaženka Divjak (Foto: Pixsell,Hrvoje Jelavic)
Nastava online Foto: Sandra Šimunović/Pixsell

Temeljna pitanja

Ministrica ističe da trebamo postaviti dva temeljna pitanja - kada imamo epidemiološka ograničenja, tko će imati prioritet da bude u školi ili na visokom učilištu i kako će učiti oni koji trenutačno nisu u školi ili na visokom učilištu, a nisu bolesni.

Podsjeća da su neki od mogućih odgovora na prvo pitanje opisani u Akcijskom planu. ''Drugo pitanje ima samo jedan odgovor: nastava na daljinu treba ići dalje'', naglasila je.