Blaženka Divjak testirala se na koronavirus jer je bila u kontaktu s državnoj tajnicom Ivanom Franić, koja je dobila pozitivan nalaz. Divjak je rezultate testa dobila u popodnevnim satima u utorak, i bili su negativni. Ipak, ostaje u samoizolaciji do 22. srpnja.

Galerija


Ministrica Blaženka Divjak u utorak je u konzultacijama s epidemiolozima dobila uputu o samoizolaciji i hitnom testiranju na koronavirus, a nakon što je državna tajnica Ivana Franić dobila pozitivan nalaz na koronavirus.

Vezani članci Načelnik Stožera civilne zaštite Istarske županije Dino Kozlevac Istarski stožer zahtijeva da s početkom veljače sami donose odluke o mjerama Članovi Nacionalnog kriznog stožera i testiranje na koronavirus, ilustracija - 1 U Hrvatskoj zabilježena 643 nova slučaja zaraze. Preminule 32 osobe. Riječka bolnica objavila dobru vijest

Istu su uputu dobili svi dužnosnici u Ministarstvu, a u samoizolaciji trebaju biti državni tajnici i pomoćnici ministrice.

Blaženka Divjak
Blaženka Divjak u samoizolaciji Foto: Facebook/Blaženka Divjak

DNEVNIK.hr doznaje da je državna tajnica Ivana Franić bila na rizičnoj svadbi u Zadru te se nije testirala ili bila u samoizolaciji prije dolaska u Ministarstvo, gdje je sudjelovala na kolegiju dužnosnika te drugim sastancima.

Ministrica Divjak se testirala, a oko 16 sati objavila je na Facebooku kako je negativna na koronavirus. 

"Svi koji smo se danas iz MZO-a testirali, negativni smo na koronavirus. Također, svi ćemo do 22.7. ostati u samoizoalciji zbog mjera opreza. Epidemiolozi će i dalje raditi na utvrđivanju kontakata i propisivati mjere za zaposlenike MZO-a ako utvrde potrebu", napisala je.

 

 

'Pozdrav svima i hvala vam na porukama podrške! Svi iz MZO-a smo za sada dobro'', napisala je ranije na Facebooku.

''Radim od doma, svi procesi i pripreme za iduću školsku i akademsku godinu idu svojim tijekom i ne sumnjam da ćemo, kao što smo preko noći krenuli s nastavom na daljinu, sigurno uspjeti voditi Ministarstvo znanosti i obrazovanja na daljinu nešto više od tjedan dana. Ovo je ipak mirno prijelazno razdoblje. Šalu na stranu, molim vas budite odgovorni i oprezni prema sebi i prema drugima. Vrijeme je da to svi naučimo'', zaključila je. 

"Sudionici sastanka ne trebaju u samoizolaciju"

Prošlog petka ministrica i premijer Andrej Plenković sudjelovali su na svečanom uručivanju ugovora o dodjeli sredstava Hrvatske zaklade za znanost po natječaju "Upravljanje zaraznim bolestima uzrokovanih koronavirusom te društvenim i obrazovnim aspektima pandemije''. Divjak je u ponedjeljak bila i na sjednici Nacionalnog vijeća za uvođenje eura na kojoj su bili premijer i brojni ministri.

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak potvrdio je da je u Ministarstvu zaražena jedna djelatnica koja je ''bila u rizičnom kontaktu na velikom okupljanju''. Tvrdi da ne zna radi li se o svadbi u Zadru, pa tako ne zna ni je li djelatnica kršila mjeru samoizolacije.

Blaženka Divjak
Šesta sjednica Nacionalnog vijeća za uvođenje eura Foto: Patrik Macek/Pixsell

Naveo je da je djelatnica ostvarila više kontakata s djelatnicima Ministarstva. Na upit hoće li i premijer morati u samoizolaciju jer je Divjak jučer bila na sjednici u Vladi, Capak je rekao da je Divjak kontakt oboljele. ''Svi sudionici sastanka tijekom cijele sjednice imali su maske, pa čak i ako ministrica postane pozitivna, sudionici sastanka ne trebaju u samoizolaciju'', objasnio je Capak. 

Reakcija Vlade

Glasnogovornik Vlade rekao je za DNEVNIK.hr da prema mišljenju epidemiologa i HZJZ-a predsjednik i ostali članovi Vlade nisu dužni ići u samoizolaciju jer su tijekom cijelog sastanka nosili zaštitne maske, što su zabilježili i svi prisutni fotoreporteri te snimatelji.

''To je još jedan primjer zašto je važno nositi masku i na taj način štititi druge od eventualne mogućnosti širenja zaraze. Predsjednik Vlade će unatoč tome, a s obzirom na odgovornu dužnost koju obnaša, obaviti testiranje na prisutnost koronavirusa'', istaknuo je. Navečer je stigla informacija kako je premijer negativan.